Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2020 10:33
Čas čtení 0:54
Matej Krajčovič

Vakcíny proti koronaviru už testují na lidech. Vlastní látky zkoušejí Britové i Číňané

TECH KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Vakcíny by neměly být vůbec drahé, s dostupností ale nepočítej dříve než v roce 2021.

Zatímco v Česku se počet nakažených novým koronavirem již dlouho drží na minimu a klesá i ve většině Evropy, v USA a Jižní Americe je vrchol pandemie stále v nedohlednu.  

Nadějí by mohla být některá z vakcín, které jsou aktuálně ve vývoji.

Doporučeno
FOTOGALERIE: V Británii otevřeli po třech měsících kamenné obchody s oblečením. Lidi ovládla nákupní horečka FOTOGALERIE: V Británii otevřeli po třech měsících kamenné obchody s oblečením. Lidi ovládla nákupní horečka 15. června 2020 21:44

Imperial College v Londýně tento týden začala s testy na lidech, vědci o tom informovali na svém oficiálním webu.

Zkoušky mají odhalit, zda látku lidské tělo toleruje a zda vyvolává reakci imunitního systému proti Covid-19. Testy ale nejsou vůbec levná záležitost, samotná britská vláda do projektu nalila 41 milionů liber a dalších 5 milionů přidaly filantropické organizace. Dohromady tak vše stojí v přepočtu téměř 1,36 miliardy korun. 

Pokud půjde vše podle plánu, vakcína by měla být oficiálně dostupná na jaře 2021 a ve výsledku by měla jedna dávka stát jen něco přes 70 korun.

Vakcíny proti koronavírusu už testujú na ľuďoch. Vlastné látky skúšajú Briti aj Číňania
Zdroj: www.imperial.ac.uk

Dobrovolníci dostanou dvě dávky v rozmezí 4 týdnů, pokus budou dělat na vzorku přibližně 300 lidí. První skupina 15 osob ale dostane pouze extrémně malé dávky a až když bude vše v pořádku, přistoupí se k běžnému dávkování. 

Britové ale nejsou jediní, kdo na vakcíně pracuje. Čínskou látku od firmy Sinovac Biotech by už za krátko měli zkoušet na 9 tisíci dobrovolnících v Brazílii, informuje Macauhub. Pokud by uspěla, v této jihoamerické zemi by ji od poloviny příštího roku mohli i vyrábět. 

Brazílie dnes patří k nejvíce postiženým zemím na světě, s více než 891 tisíci nakaženými je druhá za USA.

Domů
Sdílet
Diskuse