Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. června 2020 11:13
Čas čtení 1:01
Matej Krajčovič

Severní Korea vyhodila do vzduchu budovu styčného úřadu s jihem, armáda je prý v pohotovosti

NEWS
Uložit Uložené

Napětí se vyostřuje už několik dní.

Napětí mezi Severní a Jižní Koreou opět roste, informuje BBC. Severokorejský režim dnes ráno vyhodil do vzduchu budovu styčného úřadu v pohraničním městě Kesong. 

Ten dosud sloužil k zajištění přímé komunikace obou zemí, jež se od rozdělení obou národů a korejské války nacházejí neustále na hraně ozbrojeného konfliktu. V provozu byl přitom teprve od září 2018.

Doporučeno
Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí Nina Špitálníková: V Severní Koreji mě zadržela tajná policie. Popravuje se tam na náměstí před očima dětí 25. června 2019 15:36

Napětí se stupňovalo už několik dní, Severokorejci totiž Jihokorejce obviňovali z toho, že uprchlíci a aktivisté přes hranice vypouštěli přes hranice propagandistické materiály určené pro běžné lidi. Lidé pod vládou komunistického režimu žijí prakticky izolováni od vnějšího světa a mají přístup pouze k cenzurovaným státním médiím. 

Sestra Kim Čong-una, mladá Kim Jo-čong již v sobotu varovala, že vydala pokyn armádním jednotkám, aby se připravily na vstup do tzv. demilitarizované zóny blízko hranic.

Severná Kórea vyhodila do vzduchu budovu styčného úradu s juhom, armáda je vraj v pohotovosti
Zdroj: TASR/AP

Jižní Korea se přitom v roce 2018 zavázala, že vypouštění takových letáků na balónech zabrání. Šlo o vstřícný krok ke Kimovu režimu při snaze obnovit jednání mezi oběma národy. 

Podle odborníků chce Severní Korea těmito kroky úmyslně zvyšovat tlak na své sousedy, aby jí dopomohli ke zmírnění sankcí, které na režim uvalily USA. Severokorejská ekomomika totiž dlouhodobě trpí, a to ještě v těchto týdnech došlo k výraznému útlumu obchodu s Čínou, kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Další eskalace nebo přímo vojenský konflikt je ale v této chvíli nepravděpodobná, Severní Korea si zřejmě uvědomuje, že podobný akt by měl pro režim zničující důsledky.

Doporučeno
Carsharing je mezi Čechy stále oblíbenější. Zjišťovali jsme, na kolik peněz vyjde a kdy se vyplatí víc než vlastní auto Carsharing je mezi Čechy stále oblíbenější. Zjišťovali jsme, na kolik peněz vyjde a kdy se vyplatí víc než vlastní auto 10. června 2020 18:00
Zpět
Sdílet
Diskuse