Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2020 14:16
Čas čtení 1:17
Antonín Havlík

Trump si myslel, že Finsko je součást Ruska a nevěděl, že Británie má jaderné zbraně, tvrdí nová kniha jeho bývalého poradce

OSOBNOSTI ČÍNA
Uložit Uložené

Trump má na krku další skandály, odhalil je jeho bývalý poradce John Bolton v nové knize.

Americký prezident Donald Trump čelí dalšímu skandálu. Tentokrát o nich ve své knize The Room Where It Happened (Pokoj, kde se to stalo) píše jeho bývalý poradce John Bolton. V knize odhalil některé citlivé záležitosti a mluvčí Bílého domu Kayleigh McEnany prohlásila, že je kniha „plná utajovaných informací, což je neomluvitelné“. Píše o tom BBC News

Trumpovo chování v pozici hlavy státu prý podkopává legitimitu prezidentského úřadu. Kniha, jejíž výtisky mají někteří američtí novináři k dispozici, v novém odhalení poukazuje na prezidentovy žádosti o pomoc u čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Doporučeno
Nechtěl jsem médiím dopřát radost, aby mě viděla s rouškou. Prezident Trump se nechtěl nechat vyfotit s ochranou obličeje Nechtěl jsem médiím dopřát radost, aby mě viděla s rouškou. Prezident Trump se nechtěl nechat vyfotit s ochranou obličeje 22. května 2020 9:53

Donald Trump žádal čínského prezidenta o volební podporu. Bývalý poradce v nové knize odtajňuje další skandály
Zdroj: AP Photo/Alex Brandon/TASR

Na loňském summitu G20 v Japonsku měl začít mluvit o nadcházejících amerických volbách a naléhal, aby mu Si Ťin-pching zařídil vítězství za větší ekonomické možnosti v USA. Peking by prý mohl navýšit dovoz amerických zemědělských produktů. Donald Trump prý „zůstal ohromně neinformovaný o tom, jak by měl řídit Bílý dům“.

„Pokud jsou tyto informace pravdivé, není to jen morálně odporné, je to porušení posvátné povinnosti Donalda Trumpa vůči americkému lidu,“ ohradil se jeho soupeř v nadcházejících amerických volbách Joe Biden.

Krom tohoto závažného politického obvinění ještě Trump podle Boltonových slov nevypadal, že by věděl, že Velká Británie vlastní jaderné zbraně a myslel si, že Finsko je součást Ruska. Podle chystané knihy dále Trump údajně chtěl zasáhnout do vyšetřování společnosti Halkbank, aby si získal přízeň tureckého prezidenta Recepa Tayyip Erdoğana.

Trump na novou 577stránkovou knihu již reagoval. Prohlásil, že se skládá ze lží a falešných příběhů. „Říkal o mně dobré věci až do chvíle, kdy jsem ho vyhodil. Nespokojený nudný hlupák, který jen chce jít do války,“ uvedl na svém Twitteru samotný prezident a jeho administrativa bývalého poradce zažalovala za potenciální oslabení národní bezpečnosti. Neměl prý souhlas ke zveřejnění těchto informací a porušil zákon. Nakladatelství to tak ale nevidí a kniha jde do prodeje 23. června.

Domů
Sdílet
Diskuse