Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. června 2020 15:11
Čas čtení 2:07
Antonín Havlík

Týdeník Reflex vydal obálku s černošským Hitlerem. Kontroverzní montáž vyvolala vlnu naštvaných reakcí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Magazín Reflex na sebe upozornil kontroverzní obálkou nového čísla. Jenže část českého internetu i odborné veřejnosti se proti němu bouří.

Společenský týdeník Reflex na obálku posledního čísla 25/2020 vytiskl montáž Adolfa Hitlera, vyobrazeného jako černocha. Hned u tohoto portrétu je výraznými kapitálkami vepsáno heslo Black Lives Matter – tedy název hnutí, které upozorňuje na utlačování osob tmavé barvy pleti. 

Kontroverzní obálka na internetu vyvolala vlnu vášní. „Mohl by mi někdo prosím vysvětlit, co ta obálka znamená? Nějak na to při nejlepší snaze nemůžu přijít,“ napsala pod příspěvek například uživatelka Věra N. „Vážně nechápu, chtěla to byt nějaká chytrá satira nebo kritika? Protože se vám vážně nepovedla,“ píše se v dalším komentáři. 

Kritika nesměřovala pouze z řad Čechů, vyjádřil se k ní například i britský redaktor BBC Rob Cameron, který žije od roku 1993 v Praze. „Je hodně konkurentů, ale tohle by mohla být ta nejstupidnější věc, kterou jsem viděl za 27 let života v České republice,“ rozhořčil se na Twitteru.

Doporučeno
Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladé dívky, kterým se nelíbila jeho obálka s potetovaným Havlem Český umělec Pasta Oner nechutně urážel mladé dívky, kterým se nelíbila jeho obálka s potetovaným Havlem 15. listopadu 2019 14:21

Proti obálce se již vymezila také redaktorka Reflexu Kateřina Kadlecová, která do magazínu přispívá již 13 let. „A stanovisko ‚našeho‘ listu opět nevyjádřilo názor drtivé většiny redaktorů,“ napsala.

Šéfredaktor časopisu Marek Stoniš si za montáží stojí. Obálku si přidal na svůj Facebook, sociální síť ji ale následně smazala a udělila mu 24hodinový ban. 

„Pod zmíněným facebookovým příspěvkem se rozproudila prudká diskuse. Očekávaně. Stejně tak se dalo čekat, že mě novodobí udavači a strážci politické korektnosti nahlásí k facebookové ideopolicii, která sídlí bůhvíkde. Prý v Irsku. I stalo se. Příspěvek už na Facebooku nenajdete, ani diskusi pod ním,“ napsal v následném vyjádření s tím, že je mu to jedno. V článku nabídl obálku ke stažení v tiskové velikosti.

Doporučeno
5 hrůzných rasových útoků na Romy. Připomínají nám, že Black Lives Matter má přesah i do Česka 5 hrůzných rasových útoků na Romy. Připomínají nám, že Black Lives Matter má přesah i do Česka 16. června 2020 20:42

Časopis Reflex se profiluje jako magazín pro „přemýšlivé a svobodomyslné čtenáře“ s jedinečným DNA a postavení na českém mediálním trhu. Časopis svými tématy někdy záměrně provokuje. Jeden z uživatelů Twitteru například upozorňuje, že obálek se sporným obsahem Reflex už v minulosti vytvořil hned několik.

Domů
Sdílet
Diskuse