Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2020 10:49
Čas čtení 20:48
Vojtěch Vanda

Kam se poděli Mr. Shontey, zawy, Mancini14 nebo Česká bomba? Zjistili jsme, co dělají první velcí čeští youtubeři, kteří už netočí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO YOUTUBE
Uložit Uložené

Připrav se na velkou dávku nostalgie!

Posledních deset let, alespoň nám, uběhlo jako voda. Spoustě lidí přijde, že letopočtu ještě nemůže „táhnout na třicet“, že například konec světa v roce 2012 se probíral před třemi lety, a třeba i to, že Youtube prakticky není moc zajetá platforma. Opak je ale pravdou. Co se oblíbeného internetového serveru pro sdílení videosouborů týče, v únoru oslavil 15 let. Dostal občanku a čeká ho puberta, což obvykle značí neplechu.

Proto jsme si položili otázku: Jaké to vlastně bylo na jejím začátku? Kdo nám představil ten potenciál platformy, která v dnešní době už úplně normálně živí tisíce jejích uživatelů? A kteří Češi se toho nebáli a ukázali domácí kotlině, že se může člověk proslavit vlastní tvorbou na internetu a nepotřebuje k tomu televizi nebo jiné médium? Zapátrali jsme v našich pamětech.

Doporučeno
Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) Nejsem lačný po každé koruně, říká půlmilionový youtuber Petangames. Introvertnímu baviči pomohl ke slávě alkohol (Rozhovor) 8. března 2020 16:58

Co se vlastně v té době řešilo? Slábne souboj z minulé dekády, v němž na život a na smrt mezi sebou soupeřili „hiphopeři“, „šampóni“ a „emaři“. Na obzoru se formuje nová popová hvězdička jménem Justin Bieber. Lidem začíná ovlivňovat život obrovská novinka, sociální síť Facebook, na kterou se přesouvají z ICQ, a tvůrci populární hudby, u nás například rapeři, objevují kouzlo jménem autotune. Proto nám, přirozeně, někdo musel tyto problémy přetlumočit a vysvětlit.

Z toho důvodu se první odvážlivci přesunují z tehdy pro Čechy uživatelsky dostupné platformy Stream.cz na nikým neobjevený Youtube. V tomto článku vám proto přinášíme vyjádření skupiny čtyř tvůrců, kteří by letos se svými kanály oslavili minimálně desetileté výročí, kdyby stále točili. Mr. Shontey, zawy, Česká Bomba a Mancini14 se nám svěřili s tím, kam je jejich životy zavály a jak na Youtube kariéry vzpomínají. 

Doporučeno
Pravý král New Yorku se vydání svého debutového alba nedožil. 50 Centův nástupce vydal reinkarnovanou klasiku (Recenze) Pravý král New Yorku se vydání svého debutového alba nedožil. 50 Centův nástupce vydal reinkarnovanou klasiku (Recenze) 7. července 2020 9:58
V tomto článku si přečteš:
  • Jak byl Youtube v Česku vnímán před 10 lety
  • Co dnes první české hvězdy Youtube dělají
  • Jak vnímají proměnu platformy
  • Čeho si nejvíc na Youtube cení
  • Jak na tuto dobu vzpomínají
  • Proč přestali točit videa na své kanály
  • Jestli přemýšlí o tom, že by se někdy k youtubingu vrátili

zawy

Kam se poděli Mr. Shontey, Zawy nebo Mancini14? Zjistili jsme, co dělají  první čeští youtubeři, kteří už netočí
Zdroj: Archiv Tomáše Závorky
Jméno: Tomáš Závorka
Povolání: 
Marketingový specialista

Připomněl bys, jaký typ videí jsi na Youtube uploadoval?

Ha. Tak především to byly hodně bizarní věci, které měly překvapit a pozastavit diváky nad  myšlenkou. Vždycky jsem se snažil na věci kolem sebe hledět z vícero úhlů, a to hlavně z takových, které nejsou běžné a normální. Jednoduše řečeno, točil jsem pí****ny.

Kdy jsi začínal a jak vzpomínáš na své kariérní začátky?

Všechno vlastně začalo jenom díky platformě Stream.cz, která v té době ještě podporovala uživatelská videa, a tím pádem se tam sešla hodně zajímavá česká komunita, kterou bavilo natáčení krátkých funny spotů. Já jsem se do toho bezmezně zamiloval a začal ty kluky obdivovat.

Až jsem si jednoho dne řekl, že bych to vlastně taky mohl zkusit. Svoje úplně první video sebe samotnýho pokoušejícího se o vtip jsem natočil ještě o několik let dřív, kdesi v Liberci u garáží na Nokii 6230i, podle mě rok 2005.

Nikdo nemůže vyvracet, že tvé internetové tažení bylo úspěšné. Co bylo tehdy nejdůležitější pro to, aby se člověk dostal nahoru?

Hezky formulovaná otázka. Já jsem měl vlastně jen jedno virální video. Psal se rok 2010, předtím jsem měl maximálně 14 tisíc zhlédnutí pod jedním videem. To jsem pokládal za úspěch a plácal se po zádech, že jaký to jsou čísla. Jednoho dne jsem se zamyslel nad podstatou Facebooku a uvědomil si, že bych k tomu měl co říct. Nejdřív jsem si snad ještě na papír sepsal hlubokou myšlenku a druhej den si vzpomněl: ,,Ty vole, vždyť točíš videa, natoč o tom video."

Stalo se, a za tři dny mělo video na tu dobu extrémních 300 tisíc zhlédnutí a tisíce komentářů, které jsem pečlivě pročítal. Doslova mi to bouchlo pod rukama a já sám jsem nepochopil, jak jedna myšlenka, jedno sdělení, dokáže až takhle rychle kolovat po internetu. Dneska má video asi 800 tisíc views, přičemž ta doba boomu videa „Facebook je svině!“ byla hodně vtipná.

Psali mi z různých škol, jestli moje video můžou prezentovat dětem. Lidi točili parodie, mladý třináctiletý holky mi posílaly fotky, jak si kérujou fixou moje jméno na ruku a zakládaly si o mně blogy. Lol, fakt úlet, když nad tím teď tak vzpomínám.

Co ti tvorba na Youtube přinesla?

Spoustu zážitků, pocitů, přátelství. Svým způsobem, ačkoliv jsem natočil všehovšudy jen pár videí a ostatní videa nemají žádný vysoký views, tak i tak mi těch pár videí zformovalo život. Díky Youtube jsem poznal například kluka, kterej se mnou byl ochotnej vyrazit v roce 2013 stopem do Barcelony. Dodnes jsou z nás nejlepší kamarádi.

Taky spoustu lásek, pobláznění a tak dále. Vlastně si říkám, proč vlastně do pr**le nenatáčím dál. Všechno bylo jen skvělým přínosem a dodneška mě lidi poznávají, což se opravdu hodně divím.

Můžeš zmínit nějaké další milníky, které ukazovaly na to, že už něčím na Youtube jsi?

Já jsem zase nebyl takovej šlágr. A hlavně jsem natáčel videa s šílenými rozestupy. Ale měl jsem svojí danou fanbase a na Facebook fan page přes 10 tisíc followerů. Měl jsem den co den x zpráv od fanoušků typu ,,Kdy bude nový video?", a jako největší vtip musím na světlo světa říct to, že v tý době cca 2012 mi obden psal Vladimír Kadlec, VladaVideos, že: ,,Zawy ahoooj, jak mám natáčet videa, abych byl jako ty?".

Pamatuju si, že jsem svoje fanoušky nikdy neodbyl a vždycky se snažil všem odepsat. Na to já mám srdíčko dobrý!

Kdo tě inspiroval, aby ses stal youtuberem? Byl to vůbec tvůj cíl?

(Smích). Janek Rubeš! Janek byl taková moje dětská ikona a hvězda, ke který jsem vzhlížel a díky kterému jsem vzal telefon do ruky, natočil reakci na jeho video a uploadnul to na Stream.cz. Pamatuju si na ten pocit, když se to video k němu dostalo a on to okomentoval!

Stream.cz byl jedna velká a krásná etapa mýho života. Všichni ti lidi, srazy, komunita. A ti, kteří se na ty videa nevykašlali, tak z některých jsou slušní milionáři, kteří na tom udělali byznys světového měřítka, píše o nich Forbes a tak dále. Nebudu jmenovat, ale je to hlavně Kazma a Meldik. Zdravím kluci, čáu.

Dokážeš vyjmenovat nějaké spolu-youtubery „tvé” doby?

Janek Rubeš, Honza Mikulka, Michal Koníček, Radimfakt, Erik Meldik, Čeněk Stýblo, Mancini14, Kazma, Anča a Monča a taky Mr. Shontey! Spíš lidi ze Streamu, potažmo Youtube. 

Proč jsi s Youtube skončil?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 85835 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč dříve slavní tvůrci videí skončili
  • Čím se dneska živí
  • Zda plánují návrat na Youtube
  • Proč Mr. Shontey říká, že by se Jirka Král měl vrátit na Farmu
  • Co je podle bývalých úspěšných youtuberů důležité k úspěchu
Zpět
Sdílet
Diskuse