Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2020 11:41
Čas čtení 0:54
Vojtěch Vanda

Češka čekala na transplantaci plic rekordních 143 dnů s umělou plící, je světovým unikátem

NEWS ČESKO
Uložit Uložené

Matka dvouletého dítěte se nakonec dočkala minulý týden.

Žena, která i kvůli koronaviru musela čekat na transplantaci plic 143 dnů s umělou plící, má po operaci. Jestli bude transplantace úspěšná, ukáže čas. Na operaci čekala paní Hana, jak uvádí iRozhlas.cz, už od 28. ledna ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Dárce se našel až po čtyřech měsících.

Doporučeno
Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA 22. června 2020 13:51

Šestatřicetiletá Hana nastoupila do nemocnice před koronavirovou krizí. V té době musela dostat, jako první v Česku, mimotělní umělou plíci, tzv. oxygenerátor, který ji udržoval při životě. Vhodného dárce se povedlo najít až v posledních týdnech, na sál se proto dostala až minulý týden ve čtvrtek. Celou tu dobu, 143 dní, musela být napojena na zařízení, což z ní dělá světového rekordmana.

„Běžně mají lidé oxygenerátor deset dní a ona je na něm přes 140. Maximum ve světě přitom bylo 79 dní,“ uvedl pro iRozhlas.cz vedoucí lékař z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Všeobecné fakultní nemocnice Martin Balík. K urgentní operaci byla pacientka nakonec převezena do nemocnice v Motole, kde operace proběhla úspěšně. Pacientka však vyhráno ještě nemá. Jestli jí začnou plíce fungovat tak, jak mají, ukáží následující desítky hodin.

Doporučeno
Luisa: Můj největší sen je vyplatit všechny exekutory (Rozhovor) Luisa: Můj největší sen je vyplatit všechny exekutory (Rozhovor) 19. června 2020 8:57

Konkrétně transplantace plic ovlivnil v posledních měsících strach z nemoci covid-19. „Řada zdravotníků je ‚ovládána‘ nějakou obavou, že plíce se rovnají koronavirus a že v tomto případě nebudou dárce nabízet,“ zmínil Balík. Přitom řada dalších pacientů ve vážném stavu na transplantaci čeká. Nikdo na tom není ale tak vážně, aby musel být napojen na mimotělní oběh.

Domů
Sdílet
Diskuse