Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. června 2020 18:41
Čas čtení 1:23
Vojtěch Vanda

Ukrajinské velvyslanectví v Praze vyvěsilo plakát Milady Horákové s popiskem „Zavražděna komunisty“

NEWS ČESKO MILADA HORÁKOVÁ
Uložit Uložené

Připojuje se tak k výzvě, která koluje nejen českým internetem.

Česká republika si letos připomíná 70. výročí od poprav, které byly vyvrcholením tzv. monstrprocesu s právničkou a disidentkou Miladou Horákovou. V rámci připomenutí vykonstruovaného procesu rozvěšují Češi po celé republice plakáty Horákové s popiskem „Zavražděna komunisty“. K výzvě se nyní připojilo i velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Doporučeno
Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA Radžníšpuram: Utopická komunita v čele s bohatým sexuálním guru, jehož sekretářka vedla válku proti úřadům USA 22. června 2020 13:51

Výzva vznikla díky oblastnímu sdružení Dekomunizace a jeho sympatizantů. Klade si za cíl uctít památku Milady Horákové a zároveň si připomenout zinscenovaný proces s ní. „Vyzýváme občany a instituce v České republice, k připomenutí tohoto výročí, uctění památky osobnosti, která je svou odvahou a postojem i dnes inspirací nám všem,“ stojí v letáku k akci.

Během akce, která má trvat od 22. června do 4. července, si lidé mohou toto výročí připomenout různě. Buď mohou šířit osvětu na sociálních sítích, v obcích pustí rozhlasem pietní koláže, vyvěsí černý prapor nebo umístí na viditelné místo plakát s Miladou Horákovou a popiskem „Zavražděna komunisty“.  

Na Twitteru proto vznikl i hashtag #dekomunizace, ve kterém najdeme například fotky s místy, kam všude byl plakát umístěn. Stejný plakát visel například na Právnické fakultě Univerzity Karlovy.

Doporučeno
Komunistům někdo promítl na pultík Miladu Horákovou. „Je to popírání demokratického principu," uvedla mluvčí strany Komunistům někdo promítl na pultík Miladu Horákovou. „Je to popírání demokratického principu," uvedla mluvčí strany 16. června 2020 15:37

Ukrajinské velvyslanectví se přidává

Dnes ohlásilo velvyslanectví Ukrajiny v Praze v čele s velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem, že se k výzvě připojuje„Téma komunistického teroru nám není cizí, jen v letech 1937-38 se jeho oběťmi stalo přes 260 tisíc Ukrajinců. Většina z nich byla popravena. Nevinné oběti totalitních režimů nikdy nesmíme zapomenout,“ stojí v příspěvku ambasády.

I sám velvyslanec Perebyjnis vyvěsil obrázek na svou zeď. 

Doporučeno
Miladu Horákovou mučilo gestapo, prošla si Terezínem a její statečnost jí nesebrala ani StB Miladu Horákovou mučilo gestapo, prošla si Terezínem a její statečnost jí nesebrala ani StB 27. června 2017 15:43

Horáková byla popravena 27. června 1950 kvůli svému postoji k nově vznikajícímu komunistickému režimu v poválečné Československé republice. I přestože byla varována, že pokud zůstane v tuzemsku, nejspíše přijde o život, do poslední chvíle se snažila veřejně vystupovat proti vzrůstající komunistické moci. Popravili ji společně s Janem Buchalem, Oldřichem Peclem a Závišem Kalandrou.

Domů
Sdílet
Diskuse