Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. června 2020 7:55
Čas čtení 0:40
Adam Novosad

Nový koronavirus objevili ve vzorcích z odpadních vod z března 2019. Barcelonská studia může nabourat chronologii šíření

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Výzkumníci z Barcelonské univerzity přišli s překvapivým zjištěním.

Na světě se o novém koronaviru začalo mluvit v prosinci loňského roku. I když jsme první případ na evropském kontinentu oficiálně zaznamenali v lednu 2020 ve Francii, nová studie z Barcelonské univerzity naznačuje, že se koronavirus šířil mnohem dříve, aniž by o tom kdokoliv věděl.

Výzkumníci z Barcelonské univerzity analyzovali vzorky odpadních vod z období dávno předtím, než Čína oznámila rozsáhlá karanténní nařízení.

Analyzovaly se zmrazené vzorky od ledna 2018 až do prosince 2019, přičemž výzkumníky překvapil nález z 12. března loňského roku. V odpadních vodách jasně identifikovali genom viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění Covid-19.

Doporučeno
Evropská unie zvažuje, že na své území nepustí Američany. Od 1. července chystá jednotný seznam bezpečných zemí Evropská unie zvažuje, že na své území nepustí Američany. Od 1. července chystá jednotný seznam bezpečných zemí 25. června 2020 9:18

Výsledky jasně prokázaly i fakt, že zatímco Španělsko ohlásilo první oficiální případ Covid-19 až 25. února 2020, ve skutečnosti se genom v odpadních vodách začal výrazněji objevovat od začátku ledna až po úvodní dny v březnu. Poprvé ho identifikovali ve vzorku z 15. ledna, což je 41 dní před oficiálním ohlášením.

Výsledky španělské studie vyvolaly na sociálních sítích zájem i zmatek, a tak si budeme muset počkat na jejich opětovné ověření, abychom mohli konstatovat, že nový koronavirus se kolem nás šířil podstatně dříve, než jsme si uvědomovali.

Domů
Sdílet
Diskuse