Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2020 22:57
Čas čtení 0:55
Adam Smeták

V Česku už řádí bouře: Hasiči hlásí desítky incidentů, silný vítr láme stromy

NEWS
Uložit Uložené

Výstraha platí i pro celou noc z neděle na pondělí.

Do Česka dorazily bouřky, před kterými varovali meteorologové. Ač se některým krajům vyhnuly, v jiných lámaly stromy, zatopily sklepy a například v Želči na Prostějovsku utvořila voda na ulici lagunu. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem, přívalovým deštěm, kroupami a blesky se prodlužuje na noc z neděle na pondělí. Během úterka by mělo bouřit už jen v okolí Olomouckého kraje. 

Doporučeno
Na Česko se ženou silné bouře, kroupy a vichr. Meteorologové varují i před povodněmi. Na Česko se ženou silné bouře, kroupy a vichr. Meteorologové varují i před povodněmi. 27. června 2020 14:17

Silné bouřky ale už během neděle udeřily na Liberecku, Karlovarsku, Královehradecku, Olomoucku a v Moravskoslezském kraji. S druhou bouřkou po krátké době se musely potýkat na Prostějovsku, nejvíce pak v Želči. „Zaznamenali jsme patnáct výjezdů do této obce. Čerpali jsme vodu ze sklepů, ale i lagunu, která se zde po silné bouřce vytvořila,“ uvedla pro Prostějovský deník krajská mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Ve Středočeském kraji byl zaznamenán vichr o síle až 90 kilometrů za hodinu. Do půl deváté večer museli hasiči například jen na Nymbursku zasahovat u 31 případů souvisejících s počasím. V Děčíně na severu Čech zase voda blokovala pozemní komunikace a v Jílové déšť překryl silnici bahnem a kameny. 

Hasiči na Pardubicku zase do deváté hodiny večer zaznamenali 11 případů výjezdů k popadaným stromům. V jednom případě padající strom zničil auto zaparkované na Chrudimsku. Dalších 10 případů se týkalo čerpání vody či propadlé vozovky. 

Na Liberecku hlásili hasiči kolem osmé hodiny večer přibližně 20 událostí souvisejících s bouří.  Nejvíce incidentů souvisejících s počasím bylo na Semilsku. V Liberci ale museli hasiči zasahovat i u dodávky rozpůlené pádem stromu. Pomohla jim hydraulická ruka. 

Popadané stromy, zatopené sklepy a ulice. Do Česka dorazily silné bouře s blesky
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav
Zpět
Sdílet
Diskuse