Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2020 11:16
Čas čtení 0:42
Matej Krajčovič

SpaceX má za sebou další úspěšný start, jeho rakety do vesmíru vynesly GPS satelit třetí generace

TECH
Uložit Uložené

Stále se čeká i na návrat mise Crew Demo-2 s lidskou posádkou.

Vesmírná společnost SpaceX má za sebou další úspěšný start. Raketa Falcon 9 včera pozdě večer vynesla do vesmíru jeden z nových GPS satelitů třetí generace

Šlo zároveň o první zakázku, kterou si u SpaceX objednaly takzvané „Vesmírné síly“ spadající pod americkou armádu, píše The Verge.

Doporučeno
Netflix si prý název Space Force zaregistroval dříve, než ho začala používat nová jednotka armády USA Netflix si prý název Space Force zaregistroval dříve, než ho začala používat nová jednotka armády USA 10. června 2020 7:34

Součástí letu bylo i opětovné přistání nosné rakety Falcon na plošině v Atlantiku. Budou ji tak moci opět použít, což výrazně šetří náklady.

V minulosti bylo běžné, že základní stupeň končil v moři jako odpad. Celý start byl opět živě streamován prostřednictvím YouTube.

Satelity GPS III by měly být až třikrát přesnější než současná generace globálního polohového systému a měly by mít osmkrát vyšší odolnost vůči rušení. GPS III také bude komunikovat s evropskými satelity Galileo a budeš ho tedy moci používat i ty, kdykoliv zapneš například navigaci na svém mobilu.

Původně měl Falcon 9 startovat už v dubnu, zdrželi ho ale kvůli omezením způsobeným koronavirem.

SpaceX má ve vesmíru nadále i svou první misi s lidskou posádkou Crew Dragon Demo-2. Astronauti Douglas Hurley a Robert Behnken startovali 30. května, vrátit by se měli přibližně 2. srpna 2020.

SpaceX má za sebou ďalší úspešný štart, jej rakety do vesmíru vyniesli GPS satelit tretej generácie
Zdroj: SpaceX
Domů
Sdílet
Diskuse