Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2020 13:42
Čas čtení 1:01
Matej Krajčovič

Koronavirus by mohl zmizet úplně sám. V některých lokalitách se nakazilo pouze 20 % lidí, zbytek populace má zřejmě imunitu

NEWS KORONAVIRUS ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

20 % nakažených je hranice, kterou dosáhli ve Stockholmu, Londýně i na výletní lodi Diamond Princess.

Web Realclearscience.com zveřejnil zajímavou teorii, podle které bychom se koronaviru mohli již brzy zcela zbavit přirozenou cestou.

Jeden z nejvíce medializovaných případů masového šíření Covid-19 zaznamenali na výletní lodi Diamond Princess, kde sice zemřelo 13 lidí, ale nakazilo se „pouze“ 712 cestujících, tedy přibližně 20 % z lidí na palubě, ačkoli se tam virus pravděpodobně několik dní šířil přes centrální klimatizaci.

Dvacet procent je podle autorů hypotézy i přibližný poměr nakažených z některých vojenských lodí a dokonce i obyvatel metropolí, jako je Stockholm, New York nebo Londýn.

Doporučeno
„Koronavirus je výmysl!“ Co všechno nám řekli lidé v ulicích Prahy? (Anketa) „Koronavirus je výmysl!“ Co všechno nám řekli lidé v ulicích Prahy? (Anketa) 31. května 2020 16:14

Mohlo by to prý znamenat, že koronavirus se dokáže usídlit jen v menší části lidské populace a poté, co se nakazí jedna pětina obyvatelstva, by lidstvo mohlo dosáhnout tzv. masové imunity, kdy by se Covid-19 nebyl schopen usídlovat v nových organismech a infikovat tak stále další osoby. Část lidí by bohužel zemřela, ale zbytek nakažených by se vyléčil a přidal se tak k 80 %, které jsou proti viru přirozeně imunní. 

Původně se počítalo s tím, že hranice pro masovou imunitu je na úrovni 60 až 70 %, proto své původní plány na volný průběh nákazy po čase zrušila Velká Británie, Nizozemsko i Švédsko.

Koronavírus by vraj mohol zmiznúť úplne sám. V niektorých lokalitách sa nakazilo iba 20 % ľudí, zvyšok populácie má zrejme imunitu
Zdroj: TASR/AP

Právě Švédsko, které se s přísnými opatřeními nikdy extrémně nezaobíralo, už poslední týden rovněž vykazuje spíše pokles počtu nových nakažených

Víme, že lidské tělo infikována virem SARS-CoV-2 si proti němu okamžitě začne vytvářet protilátky, ale prakticky stejné bílé krvinky (tzv. T-lymfocyty) mají i někteří lidé, kteří Covid-19 nikdy neměli – pravděpodobně proto, že byli v minulosti vystaveni jiným koronavirům.

Ze stejného důvodu mohou nákazu snadněji zvládat mladší pacienti, kteří ještě rezervoár lymfocytů nemají tak vyčerpaný jako staří lidé.

Domů
Sdílet
Diskuse