Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2020 14:31
Čas čtení 1:03
Tímea Krauszová

Hajlovali a poslouchali neonacistickou hudbu. V Německu rozpustili elitní vojenskou jednotku, do které se dostali extremisté

NEWS NĚMECKO
Uložit Uložené

Armádu čeká reforma, aby v budoucnu zachytili extremisty dříve.

Pravicové extremisty celé roky tolerovali v jedné z nejelitnějších vojenských jednotek Německa.

Ministryně obrany Annegret Kramp-Karrenbauer ve středu oznámila, že pravicově extremistické smýšlení se dostalo do jedné ze čtyř skupin v rámci jednotky KSK tak hluboko, že je nucena ji rozpustit. Zbylým třem dala podle The New York Times čas do října. Do té doby musí znovu absolvovat přijímací procesy a tréninky dříve, než se budou moci vrátit do terénu.

Na snímke nemecká ministerka obrany Kramp-Karrenbauer.
Na snímke nemecká ministerka obrany Kramp-Karrenbauer. Zdroj: TASR/AP

Na party se zdravili Hitlerovým pozdravem a poslouchali neonacistickou hudbu

„KSK nemůže dál takto pokračovat,“ řekla ministryně na tiskové konferenci. Podle jejích slov v jednotce převládal nezdravý elitismus a „toxické vedení“, které projevovalo náklonnost k extremismu. Tiskovka přišla šest týdnů poté, co vyšetřování odhalilo množství ukradeného arzenálu a výbušnin u jednoho ze seržantů, který v KSK slouží od roku 2001.

Doporučeno
Miladu Horákovou mučilo gestapo, prošla si Terezínem a její statečnost jí nesebrala ani StB Miladu Horákovou mučilo gestapo, prošla si Terezínem a její statečnost jí nesebrala ani StB 27. června 2017 15:43

Právě jeho skupina rozpoutala vyšetřování po kontroverzní oslavě, na níž se měli účastníci zdravit Hitlerovým pozdravem a poslouchat nacistické projevy a neonacistickou rockovou hudbu, píše NYT. Kromě toho měli hrát hru, při které si přehazovali prasečí hlavu. Party se odehrála před třemi lety. V lednu armáda oznámila, že vyšetřují 20 vojáků.

Díky vyšetřování odhalili několik extremistů i v předních řadách armády, která má chránit německou demokracii, vysvětlovala dále ministryně. Kromě rozpuštění této skupiny a kontroly dalších v KSK představilo Německo několik opatření, která mají zabránit šíření extremistických myšlenek ve vojenských kruzích.

Vznikne nový výbor, za úkol bude mít hlásit pravicový extremismus ve speciálních jednotkách a také vymyslet způsob, jakým proti němu budou bojovat. Schválili i nové zákony, díky kterým bude snazší propustit extremistické vojáky. Brigádní generál Markus Kreitmayr už květnu řekl vojákům, že extremismus nebude tolerovat.

Domů
Sdílet
Diskuse