Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. července 2020 13:35
Čas čtení 0:47
Antonín Havlík

Česko se musí omluvit za výrok Miloše Zemana. Podle historiků Peroutkův článek neexistuje

NEWS ČESKO MILOŠ ZEMAN
Uložit Uložené

Česká republika se musí omluvit za výrok o domnělém článku s titulkem „Hitler je gentleman“, který podle Zemana napsal Ferdinand Peroutka.

Městský soud v Praze ve čtvrtek pravomocně rozhodl o tom, že se Česká republika musí omluvit za výrok prezidenta Miloše Zemana o Ferdinandu Peroutkovi. Údajný článek měl podle prezidenta mít titulek „Hitler je gentleman“, historikům se však nepovedl najít.

Soud vyhověl odvolání vnučky novináře Terezie Kaslové – verdikt je pravomocný, lze se proti němu dovolat k Nejvyššímu soudu. Informovala o tom ČT24.

Kauza ohledně článku se vleče od ledna 2015, kdy Miloš Zeman na konferenci k výročí konce holokaustu řekl, že novinář Peroutka publikoval v časopise Přítomnost článek, který otitulkoval slovy „Hitler je gentleman“ – svůj kontroverzní výrok pak obhájil tím, že článek viděl na vlastní oči. Jenže konkrétní důkaz chyběl.

Domů
Sdílet
Diskuse