Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2020 15:30
Čas čtení 1:24
Adam Novosad

100 tisíc dolarů za vraždu amerického vojáka. I takto Rusové sponzorovali afghánské ozbrojence

NEWS AFGHÁNISTÁN
Uložit Uložené

Na povrch vyplula identita Afghánce, který měl dělat ruskou spojku ve vraždění amerických a koaličních vojáků.

Americké tajné služby celé měsíce analyzovaly zkazky o tom, že Rusko posílá do Afghánistánu stovky tisíc dolarů jako odměny pro místní ozbrojence za zabíjení amerických a koaličních vojáků v zemi, informuje prestižní deník The New York Times.

Desítky rozhovorů se samotnými ozbrojenci či sousedy podezřelého Afghánce nakonec tyto informace potvrdily. Ruská tajná služba podle všeho skutečně financovala zabíjení amerických vojáků a její spojkou v zemi se stal Rahmatullah Azizi.

Doporučeno
Rusové tajně nabízejí peníze za každého zavražděného koaličního vojáka v Afghánistánu, tvrdí zpráva tajných služeb Rusové tajně nabízejí peníze za každého zavražděného koaličního vojáka v Afghánistánu, tvrdí zpráva tajných služeb 27. června 2020 15:05

Zpočátku se živil jako ničím nevýrazný drogový dealer, ale postupem času začal podnikat v prostředí štědrých amerických kontraktů v Afghánistánu, které měly pomoci vybudovat infrastrukturu koaličních vojsk v zemi. A najednou si mohl dovolit ta nejluxusnější auta nebo koupit čtyřpodlažní vilu namísto svého původního domu.

Azizi pravidelně cestoval do Ruska, kde si prý našel práci, ale nikomu nikdy nevysvětlil, co mu tam tak výborně vydělává. Až po letech se ukázalo, že Azizi jezdil do Ruska převzít peníze od tajné služby, které pak za dokonané vraždy amerických a koaličních vojáků rozděloval mezi jednotlivé ozbrojence.

V pozadí financování vražd má podle zjištění NY Times stát Jednotka 29155 ruské vojenské rozvědky GRU, která je spojována s otravou Sergeje Skripala, ovlivňováním amerických prezidentských voleb v roce 2016, sestřelení letu MH 17 či pokusu o státní převrat v Černé hoře před čtyřmi lety.

Za jednoho zavražděného vojáka se odměna podle afghánské tajné služby vyšplhala v některých případech i na 100 tisíc dolarů.

Tajné služby v Afghánistánu nakonec Aziziho odhalily a před půlrokem provedly několik razií, při kterých ho chtěly dopadnout. Nepodařilo se jim to, protože zřejmě stihl uniknout do Ruska, ale v jednom z domů objevily 500 tisíc dolarů v hotovosti. Tajné služby konstatovaly, že si ho Rusové vybrali jako svou spojku právě proto, že do té doby neměl výraznější vliv, ale i tak měl potřebné kontakty na milice.

Rusi cez Afganca odmeňovali zabíjanie amerických vojakov aj 100-tisíc dolármi. Z pašeráka sa vypracoval na vražednú spojku
Zdroj: TASR/AP

Samotný Tálibán ve svém oficiálním prohlášení spolupráci s Ruskem popřel, avšak z této teroristické organizace se ozvalo několik anonymních hlasů, které odměny za zabíjení Američanů potvrdily. Obvinění popírá i Kreml.

Hlavu do písku v reakci na skandál strčil i americký prezident Donald Trump. Bílý dům prohlásil, že prezident nebyl o ruských odměnách nikdy informován. Z února tohoto roku ale existuje zápis z brífinku tajných služeb určených přímo pro hlavu státu, kde bylo podezření zrekapitulováno.

Domů
Sdílet
Diskuse