Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. července 2020 17:51
Čas čtení 1:32
Adam Smeták

Koronavirus: Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí vyřadilo už i Lotyšsko a Estonsko (Aktualizováno)

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

V pátek večer o tom informovalo ministerstvo zahraničních věcí.

Po Slovinsku vyřadilo Českou republiku ze seznamu bezpečných zemích také Lotyšsko. Z hlediska pandemie koronaviru tuzemsko obě země v pátek vyřadily z tzv. zelené zóny a přeřadily do zóny, v níž je potřeba zůstat po příjezdu do země 14 dní v karanténě. V případě Lotyšska ale karanténu nelze nahradit negativním testem. Informovalo o tom Ministerstvo zahraničních věcí Čr.  

Doporučeno
Koronavirus: Slovinsko vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí, uvažují o tom i Slováci (Aktualizováno) Koronavirus: Slovinsko vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí, uvažují o tom i Slováci (Aktualizováno) 3. července 2020 8:12

Lotyšsko aktualizuje podmínky pro cesty z jednotlivých zemí Evropy každý týden. V pátek dospělo z důvodu zvýšené nákazy v Česku k rozhodnutí, že cestovatelé z ČR budou muset při cestě do Lotyšska nastoupit na 14 dní do karantény. A to bez výjimky. Negativní test nepomůže.

Dílčím krokem k tomuto rozhodnutí a zařazení Česka do skupiny epidemiologicky „žlutých“ států je fakt, že počet identifikovaných nakažených v tuzemsku za posledních 14 dní překročil 15 osob na 100 tisíc obyvatel

Stoupající počty nakažených v České republice jsou ale do značné míry ovlivněny plošným testováním na Karvinsku, kde se nachází lokální ohnisko nákazy v okolí dolů OKD. Těžba byla v těchto podnicích zastavena už ve čtvrtek. 

Na Karvinsku se nákaza nemocí Covid-19 prokázala u 289,46 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Jde o násobně vyšší číslo v porovnání například s Prahou, která hlásí 5,29 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Koronavirus: Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí vyřadilo už i Lotyšsko
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví Čr

Situace na Karvinsku je do značné míry ovlivněna plošným testováním, které odhalí nákazu i u lidí bez symptomů. Podle výzkumů přitom poměr lidí, kteří nemají žádné nebo mají jen lehké symptomy, tvoří 80 % případů.

Důležitější je počet hospitalizovaných osob a počet těžkých případů. Podle posledních dostupných dat ze čtvrtka bylo v Česku 12 osob v těžkém stavu a hospitalizováno 131 osob. Pro srovnání – před třemi měsíci, tedy 3. dubna, kdy čísla rostla podobně, bylo hospitalizováno 380 lidí a z toho jich 87 bylo ve vážném stavu.

Doporučeno
Američtí teenageři organizují „korona party“. Ten, kdo se nakazí jako první, dostane finanční odměnu Američtí teenageři organizují „korona party“. Ten, kdo se nakazí jako první, dostane finanční odměnu 3. července 2020 13:30

Aktualizace 18:35

Na seznam zemí, které již nejsou bezpečné, zařadilo Českou republiku i Estonsko. Informovalo o tom tamní ministerstvo zahraničních věcí. Cestovatelé z České republiky se budou muset po příjezdu do Estonska na 14 dní uzavřít do karantény.

Zpět
Sdílet
Diskuse