Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. července 2020 11:22
Čas čtení 1:05
Matej Krajčovič

Vědci kritizují WHO. Částice koronaviru podle nich zůstávají ve vzduchu poměrně dlouho

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Není ale jasné, zda se jimi můžeš nakazit, i pokud jsou menší než 5 mikronů.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a někteří další experti se stále nedokáží shodnout, jak dlouho se částice nového koronaviru dokáží po zakašlání nebo kýchnutí držet ve vzduchu, respektive, zda se jimi tímto způsobem mohou nakazit další lidé.

Má to být klíčové pro diskuse o tom, zda se můžeš infikovat, pokud například vejdeš do výtahu nebo menší místnosti po zamořeném pacientovi.

Doporučeno
V Belgii zorganizovali festival na vorech. Návštěvníci tak nemohli tancovat hromadně vedle sebe V Belgii zorganizovali festival na vorech. Návštěvníci tak nemohli tancovat hromadně vedle sebe 6. července 2020 7:35

Podle WHO a některých dalších úřadů jednotlivých států ti riziko hrozí, pouze když jsi v těsné blízkosti (do 1 nebo 2 metrů) od nakaženého déle než 15 minut a jakékoliv vydechnuté kapičky padají k zemi extrémně rychle. 

239 vědců z 32 zemí ale podle The New York Times proti takovým závěrům protestuje. Upozorňují, že nebezpečné jsou podle nich také milkročastice větší než 5 mikronů a na rozdíl od WHO se podle nich musíme chránit rouškami nebo maskami s filtrem N95. Platí to zejména pro zdravotníky, kteří jsou v každodenním kontaktu s nakaženými. 

WHO ale svá prohlášení brání. Doktorka Benedetta Allegranzi říká, že závěry potvrzující přenos vzduchem byly „neprůkazné“. „Zejména v posledních měsících jsme několikrát prohlásili, že přenos vzduchem považujeme za možný, ale určitě ne potvrzený jasnými důkazy. Probíhají o tom velké debaty.“

Proč vlastně probíhají tyto spory? Vědecké studie jasně ukazují, že vydechnuté částice dokáží doletět pořádně daleko a mohou být unášeny proudem vzduchu. Nic ale neříká o tom, zda jsou infekční pro druhé osoby a nakolik se liší nebezpečnost těch malých (které se drží nahoře) a velkých (které rychleji padají).

Doporučeno
Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní Velké nic nám připomíná, jak absurdně jsme všichni žili za covidu i nyní 16. března 2023 11:00

WHO a jednotlivé úřady zdravotnictví mohou na rozdíl od vědců pracujících v laboratorních podmínkách disponovat údaji o dohledání kontaktů jednotlivých nakažených. Ty poměrně často ukazují, že pacienti infikovali spíše své rodiny a partnery než kolegů a osoby, s nimiž se setkali pouze na krátce.

Domů
Sdílet
Diskuse