Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. července 2020 9:10
Čas čtení 1:01
Viktor Kniš

USA má nový denní rekord v počtu nakažených. WHO očekává velký nárůst obětí

NEWS
Uložit Uložené

V úterý se celkový počet nakažených ve Spojených státech přiblížil ke třem milionům. Situace je nejkritičtější od začátku pandemie.

Spojené státy zaznamenaly v úterý rekordních 60 209 případů nákazy koronavirem, vyplývá to z oficiálních údajů zveřejněných Univerzitou Johna Hopkinse.

Celkový počet nakažených se přiblížil ke třem milionům, více než 131 tisíc lidí už onemocnění Covid-19 v USA podlehlo. Situace se ale stále zhoršuje, podle odborníků by ale byla čísla ještě mnohem tragičtější, kdyby v USA testovali více.

V současnosti dělají přibližně 600 tisíc testů denně, což ale podle virologů ani zdaleka nestačí. V jižní části země je pozitivních až 12 % z testovaných, což znamená, že virus se už šíří extrémně velkou rychlostí.

Doporučeno
Koronavirus: Slovinsko vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí, uvažují o tom i Slováci (Aktualizováno) Koronavirus: Slovinsko vyřadí Česko ze seznamu bezpečných zemí, uvažují o tom i Slováci (Aktualizováno) 3. července 2020 8:12

I ředitel Světové zdravotnické organizace pro mimořádné situace Michael Ryan v úterý zvedl varovný prst a uvedl, že WHO očekává prudký nárůst počtu úmrtí. „Posledních pět, šest týdnů opravdu zažíváme pouze rychlé zvyšování počtu případů nákazy. Takže si nemyslím, že bude překvapením, pokud začne znovu stoupat počet úmrtí,“ prohlásil Ryan podle CNBC a zdůraznil, že nárůst případů přímou úměrou nesouvisí s nárůstem počtu testovaných lidí.

USA má nový rekord v počte nakazených, koronavírus sa šíri rekordnou rýchlosťou. WHO očakáva veľký nárast obetí
Zdroj: Univerzita Johnsa Hopkinsa

Spojené státy odcházejí z WHO

Na popud amerického prezidenta Donalda Trumpa aktuálně bez ohledu na současnou situaci s nákazou USA opouští Světovou zdravotnickou organizaci, informovala o tom zpravodajská stanice CNN.

Trump ještě koncem května prohlásil, že přistoupí k „ukončení“ vztahů mezi Spojenými státy a WHO. Důvodem má být podle něj, že organizace neplní svou funkci a ve skutečnosti je na pozadí globální krize „loutkou“ v rukou Číny.

Americký prezident také už dříve pozastavil příspěvky pro WHO. Oficiální proces vystoupení by měl trvat přibližně jeden rok.  

Trump naposledy v sobotu znovu obvinil Čínu ze zatajování informací o koronaviru, což podle něj umožnilo rozšíření nákazy po celém světě.

Domů
Sdílet
Diskuse