Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. srpna 2020 9:53
Čas čtení 20:41
Vojtěch Vanda

Chceš vědět, co stojí za dlouhou kariérou na YouTube? Vyzpovídali jsme čtyři české veterány, kteří stále točí

ZAJÍMAVOSTI ČESKO YOUTUBE
Uložit Uložené

EvilBender47, Raego, Stejk a NejFake. Každý z nich vydržel na Youtube už dekádu a ani jeden na platformu nezanevřel. Přečti si, jak začínali, co všechno jim platforma přinesla, a co si o ní myslí dnes.

V minulém článku jsme zpovídali youtubery, kteří rozjížděli českou komunitu na YouTube, a jejichž první účty by letos slavily minimálně desáté narozeniny. Jejich životní cesty se však v drtivé většině s platformou rozešly a oni našli uplatnění v jiných zaměstnáních. Jestli ti utekly příběhy s majiteli kanálů Mancini14, Česká Bomba, Mr. Shontey či zawy, nezapomeň se na ně kouknout tady.

Zároveň tě nejspíš nepřekvapí, že nás zajímal i pohled z druhé strany. Na YouTube to totiž stále táhnou matadoři, které nadšení nejen pro videomaking, ale ani pro další produkci na YouTube neopustilo, a vezou se na kreativní vlně také minimálně dekádu, jako by bývali výše zmínění.

Doporučeno
Kam se poděli Mr. Shontey, zawy, Mancini14 nebo Česká bomba? Zjistili jsme, co dělají první velcí čeští youtubeři, kteří už netočí Kam se poděli Mr. Shontey, zawy, Mancini14 nebo Česká bomba? Zjistili jsme, co dělají první velcí čeští youtubeři, kteří už netočí 12. července 2020 10:49

I oni zažili celou proměnu serveru od přílivu nadšených českých „štábů“ z praotce youtubingu streamu.cz, přes první partnerské smlouvy, až do éry žlutých dolarů dnešních dní, kdy si každý musí opravdu dávat pozor, aby mu reklamy na videích zůstaly.

Na to, jak se na své kariéry dívají, co jim přinesly, a co si o serveru YouTube myslí dnes, nám odpověděli NejFake, Raego, EvilBender47 a Stejk.

Doporučeno
Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) Hvězda nové vlny, kterou ocenil i Eminem, nyní vydává posmrtné album. Díky němu legenda Juice WRLDa nikdy nezemře (Recenze) 15. července 2020 14:28

NejFake

čeští youtubeři 10 let - pořád vydávají
Zdroj: Archiv Adama Richtra
Jméno: Adam Richtr
Povolání: youtuber (kanály NejFake, Nejfake hraje, nejfakePLUS, nejff, Pod Maskou ~ 700 tisíc sledujících)

Na YouTube stále jsi i po tak dlouhé době aktivní. Mohl bys prosím tě nějak letmo popsat pro ty, kteří tě třeba neznají, tvůj content?

Internet mě zná pod jménem Nejfake. Videa tvořím už 12 let. Začínal jsem v roce 2008, kdy v Česku YouTube sledovalo minimum lidí. Za videa se neplatilo, placené spolupráce neexistovaly, a kdo tehdy začal natáčet, tak to dělal, protože ho to bavilo a proto natáčím dodnes.

Jsem možná na první pohled trochu jiný. Mám šátek, abych měl soukromí, a aby mi má tvorba nenarušovala můj život mimo internet. To se mi celou tu dobu daří. Sám za sebe nemám sociální sítě a ani je nepoužívám, vše jen jako Nejfake. Snažím se točit videa, nad kterými se člověk zamyslí a něco mu to dá. Ale začínal jsem zábavou, tak jako každý v té době, avšak jak je člověk starší, tak i tvorba se mění a diváci přicházejí i odcházejí.

Kdy jsi začínal a jak vzpomínáš na své kariérní začátky?

Začínal jsem na stream.cz, kde tehdy šlo nahrávat i uživatelská videa, a kde byla česká komunita aktivnější, než na YouTube. To však v roce 2010 zrušili, a tak jsem začal plně natáčet už jen na YouTube, kde jsem začínal úplně od nuly. Odběratele jsem získával jen tím, jak dobrá nebo špatná videa jsem tvořil.

Ještě jednou připomenu že tehdy se za videa neplatilo, čísla zhlédnutí nebyla nic moc a počet odběratelů byl tehdy maximálně v Česku 1000. Bylo i minimum hejtu, žádná negativní videa, závist, nenávist a i dospělí na youtubery nenadávali, dokonce se o nich psalo jako o mladých filmařích. Bohužel, vše se změnilo. Tvorba je lepší, točí více tvůrců, jsou v tom velké peníze a taky hejt. Nenávist a nadávky jsou dnes už úplně běžnou věcí i na YouTube.

Nikdo nemůže vyvracet, že tvé internetové tažení bylo a je úspěšné. Co bylo tehdy nejdůležitější pro to, aby se člověk dostal nahoru?

V době, kdy jsem začínal natáčet já, bylo nejdůležitější asi vydržet a zlepšovat se. Bohužel motivace nebyla nic moc. Peníze žádné, čísla zhlédnutí minimální, komentářů maximálně 10 na videu a prostě ty hodiny a hodiny času, které člověku zabralo jedno video, nemělo žádnou logickou návratnost. Proto jedinou motivací v té době bylo čistě to, že to člověka prostě bavilo. Otázkou je, kolik dnešních tvůrců začíná na YouTube natáčet, protože je to baví, a kolik z nich se už těší na peníze z videí, slávu a placené spolupráce.

Každopádně jsem rád, že jsem v té době začínal. Hodně mi to dalo. A opravdu, youtubeři, kteří točí dlouhé roky, jsou dnes jako tvůrci úplně jinde. Protože vědí, že všechno bylo vydřené video po videu. Žádné sdílení, žádná zaplacená reklama ani žádné jiné rychlé nabrání slávy přes někoho druhého.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86409 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse