Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. července 2020 9:43
Čas čtení 4:01
Dominik Vetrák

„Co jeee“ nebo „Padej dě**o... běž!“ Scary Movie slaví 20 let a my vzpomínáme na legendární hlášky a scény

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Ikonická komedie slaví 20 let. Co o ní možná nevíš?

Scary Movie dorazilo do kin přesně před 20 lety. Na legendární parodii, po níž následovala řada pokračování a ještě více komedií, které si z ní braly inspiraci, budeme vzpomínat ještě dlouho. Kritici film podle očekávání sepsuli, ale v době vydání zaznamenala parodie rekordní tržby a zamilovali si ji diváci po celém světě.

My můžeme být rádi, že dostala skvělý český dabing, který si do dnešního dne pustíme raději než originální verzi. Na její 20. výročí si připomeneme nejlepší scénky, díky kterým jsme brečeli smíchy a podíváme se i na pár zajímavostí, které jsi o filmu možná ani netušil. 

Z jedničky například vystřihli odkaz na horor Halloween a ve dvojce se měl zase objevit Marlon Brando. Dozvíš se i, která herečka byla taková začátečnice, že po zaznění „Akce!“ vůbec nevěděla, co má dělat. Nejprve si však pojďme zavzpomínat na milované scény.

Jednou z nejlepších sekvencí je nepochybně návštěva vraha v Cindyině domě. Dočkali jsme se hry na schovávanou, akční scény, parodování Matrixu a mnoha dalších legendárních kousků. Drtivá většina vtipných scén s vrahem je založena na úžasné práci s tělem.

Herec se v kostýmu opravdu snažil zachytit emoce zmateného, častokrát opilého či zkouřeného vraha pomocí gestikulace. I přesto, že nemohl pracovat s mimikou obličeje, jsme na jeho masce dokázali rozpoznat výrazy nechápavosti, znechucení či pobavení.

Vidět tuto scénu se vyplatí už jen kvůli parodování Matrixu a zaseknutým zádům. V jakémkoli jiném filmu by to asi nefungovalo. V podání tohoto vraha však scénka skutečně vyšla.

Absolutní klasika. Legendární scéna z jednotky, kterou citujeme dodnes. Zcela chápeme, pokud se takto s kámošema zdravíš dosud. My to tak v partě děláme a domino efekt je nezastavitelný a nesmírně zábavný.

„Cojééé“ tu s námi bude již navždy. Důkaz najdeš i na tomto videu, které zobrazuje učitele na střední škole. Ten se takto vítá se svými žáky do dnešního dne. I v tomto případě nám česká verze zní lépe.

Díky práci s tělem a nechápavý kývání hlavou jsme se nasmáli i na této scéně. Jedna z obětí silně podcenila svou obézní postavu a rozhodla se, že unikne přes dvířka pro kočky. „Chudák“ vrah se na to zoufalství už nemohl dívat a garážové dveře jí otevřel. Všichni si dobře pamatujeme, jak to dopadlo.

V českém dabingu je tato scéna ještě lepší. Shannon Elizabeth si dělá srandu z vraha, i ze stereotypů žánru, kdy se oběti na útěku vždy něco stane. Zpravidla o něco zakopne nebo si jinak ublíží. Scénka odmítá vyvrcholit a na diváka se valí jeden vtip za druhým. A to i poté, co znechucený vrah zahazuje stále hovořící useknutou hlavu oběti do koše.

Brenda (Regina Hall) navštívila kino, ale zapomněla, jak se v něm má chovat. Kolikrát jsme my měli chuť udělat něco podobného... otravný párek, skupinka či člověk, který neví, že se má během kulturního představení chovat tak, aby nevyrušoval ostatní.

Na závěr tu máme Shortyho, který nás bavil během celého filmu. Marlon Wayans se předvedl ve své ikonické roli nenapravitelného zhulence a tak trochu prostého chlapce. Řada jeho hlášek v českém dabingu zlidověla, a to včetně té, která odezní v angličtině i ve videu níže. „Padej dě**o, běž!“

Samozřejmě, těch úžasných scén je ve filmu několik. Ne všechny však najdeš na YouTube a ne všechny jsou tak jednoznačně patrné. Tvůrci častokrát umístili do scén mini vtipy (gagy), kdy se například vrah prochází v pozadí a uklízí po své poslední vraždě. Scary Movie má řadu originálních scén, při kterých se nasmeješ.

Jako každá parodie, i v tomto případě se zde najde několik trapných pokusů o humor, ale to k tomuto žánru prostě patří. Nemluvě o tom, že se snímek natáčel před více než 20 lety a od té doby se humor znovu vyvinul. U některých scén se ale budou smát i naše vnoučata. 

Ty určitě překvapí fakt, že hlavní postavu jménem Cindy hraje herečka, která v době obsazení neměla agenta a ani žádné předchozí filmové zkušenosti. Na tvůrce však Anna Faris zapůsobila, a tak ji obsadili. Dnes už s úsměvem na tváři vzpomíná na úplně první scénu. Když slyšela slovíčko „action“, netušila, co má vlastně dělat. Až jeden z jejích hereckých kolegů ji upozornil na to, že má začít hrát.

Scary Movie oslavuje 20. výročie. Vďaka týmto scénam na geniálnu paródiu nikdy nezabudneme
Zdroj: Miramax

Mimochodem, Scary Movie byl původně pracovní název pro horor Scream (Vřískot). A právě Vřískot se stal hlavním terčem parodie. Bratři Wayansovi napsali okolo 10 verzi scénáře, dokud si nebyli jisti, že mají dobrý materiál. Dnes by už film nevznikl, popřípadě by vypadal o dost jinak, zejména kvůli homofobním vtipům a nevhodnému humoru.

Kinematografický průmysl tvůrci parodovali i na plakátu jedničky, kde tvrdili, že se nedočkáme žádného pokračování. Po rekordních tržbách však studia Miramax a Dimension Films okamžitě objednávala pokračování, kvůli čemuž si z nich lidé dodnes dělají srandu. Nakonec se stali tím, co kritizovali – nekonečnými pokračováním s upadající kvalitou. 

Dvojka ale měla stát za to už jen kvůli účasti Marlona Branda (Godfather). Legendární herec své cameo (když se známá osobnost na velmi krátce objeví ve filmu) parodující Exorcistu i natočil, ale nevypadalo to dobře. Později ho nahradili Jamesem Woodsem.

Brando měl původně za svých pár minut ve filmu získat 2 miliony dolarů. Pro srovnání, herečka Anna Faris dostala za Scary Movie 4 „jen“ milion dolarů. Nebýt těch peněz, nikdy by prý čtyřku nenatočila.

Scary Movie oslavuje 20. výročie. Vďaka týmto scénam na geniálnu paródiu nikdy nezabudneme
Zdroj: Miramax

Cameo měla mít i Jamie Lee Curtis (Halloween). Záměr byl, že Cindy ji najde v šatníku poté, co unikala před vrahem v domě. Šlo by o geniální cameo, které by ocenili všichni fanoušci hororů. Odkazovalo by totiž na sérii Halloween, v níž se herečka v roli Laurie Strode snažila přežít běsnění Michaela Myerse. Akorát nevíme, ve které verzi scénáře to bylo.

Dimension Films totiž v roce 1998 koupilo dva scénáře, které měly podobný příběh. Last Summer I Screamed Because Halloween Fell On Friday The 13th napsali bratři Wayans s Philem Beaumanem. Druhý scénář s názvem Scream If You Know What I Did Last Halloween napsali Jason Friedberg a Aaron Seltzer. Ti později vytvořili slabé parodie jako Date Movie či Epic Movie.

Společnosti se více líbil scénář od Wayansových, ale raději koupila oba, aby jejich film nemohl nikdo právně napadnout jako vykrádačku. Vzhledem k úspěchu snímku by se to určitě stalo, a tak šlo o dobré rozhodnutí. Na které scény nejraději vzpomínáš ty? Které pokračování se ti líbilo nejvíce?

Domů
Sdílet
Diskuse