Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2020 15:31
Čas čtení 6:50
Antonín Havlík

Mladá Olga Hepnarová před 47 lety najela na Strossmayerově náměstí do davu lidí čekajících na tramvaj

Mladá Olga Hepnarová před 47 lety najela na Strossmayerově náměstí do davu lidí čekajících na tramvaj
Zdroj: Česká televize/reprofoto
HISTORIE
Uložit Uložené

Co vedlo mladou dívku před 47 lety najet do davu lidí?

„Toto je můj rozsudek: Já, Olga Hepnarová, oběť vaší bestiality, odsuzuji vás k trestu smrti přejetím.“ Takto před 47 lety vysvětlila svůj čin mladá, teprve 22letá dívka, která na pražském Strossmayerově náměstí kolem půl druhé odpoledne najela vypůjčeným nákladním vozem do davu lidí čekajících na tramvaj. 

Úmyslně. Všechno si naplánovala. Jejímu útoku podlehlo 8 lidí. Tragický příběh mladé ženy ukazuje, kam až může zajít lidské zoufalství z pocitu nepochopení mezi ostatními a také nesprávně řešená psychická zátěž. Je to temný, nešťastný příběh plný bolesti.

Doporučeno
Parta českých studentů se před lety vydala do Albánie. Už se nikdy nevrátili, zřejmě se stali oběťmi obchodu s orgány Parta českých studentů se před lety vydala do Albánie. Už se nikdy nevrátili, zřejmě se stali oběťmi obchodu s orgány 9. ledna 2020 15:34

22letá Olga najela náklaďákem do davu lidí v centru Prahy
Zdroj: Národní archiv

„Já nenávidím lidi“

I když se dětství Olgy může jevit jako bezproblémové – byla totiž dcerou bankovního úředníka a zubařky – neměla ho příliš jednoduché. Rodiče ji podle vlastních slov trestali, byli na ni přísní. Vadila jim dceřina tvrdohlavost. Chladně však působili i navenek.

„Ta paní doktorka nikdy nejevila známky nějaké lítosti, nebo překvapení, nebo snad nějaké zloby vůči ní, jakožto vůči své dceři. Neustále měla jeden a tentýž pohled. Cítil jsem v té rodině určitý chlad,“ vzpomínal na setkání s matkou Olgy vyšetřovatel Václav Froněk pro pořad České televize.

O svém dětství ve spisu promluvila i sama dívka„Všichni tehdy dospělí členové naší rodiny se ke mně chovali tak, jako kdyby mne někde sebrali jako nalezené dítě. I moje starší sestra se ke mně stavěla negativně, spíš tedy nepřátelsky. Už tehdy započalo to, co pak pokračovalo natolik, že zmrzačili mou duši.“

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86431 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Zpět
Sdílet
Diskuse