Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. července 2020 14:36
Čas čtení 4:41
Dominik Vetrák

Netflix versus kina. Projde Hollywood revolucí se streamingem na trůnu?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Streamingová budoucnost nevypadala nikdy tak dobře jako dnes.

V posledních letech se o budoucnosti streamování mluvilo stále hlasitěji a častěji. Diskuze loni nabraly na obrátkách i přesto, že jsme se dočkali vůbec nejsilnějšího roku v kinech vůbec. Kina všude po světě vydělala rekordních 42,5 miliardy dolarů. 11,5 miliardy pocházelo z USA a úctyhodných 9,2 miliardy z Číny.

Těžko říct, jak by se trh vyvíjel v dalších letech, protože rostl i v Číně a je pravděpodobné, že již v roce 2020 by tam kina vydělala více než v USA. Před 10 lety by takový vývoj odhadoval málokdo.

Doporučeno
Netflix odkupuje jeden velkofilm za druhým. Bude stát za revolucí distribuce hollywoodských filmů? Netflix odkupuje jeden velkofilm za druhým. Bude stát za revolucí distribuce hollywoodských filmů? 30. září 2018 18:38

Všechny potenciální výsledky, teorie a diskuse o celosvětových tržbách, rekordech a budoucnosti kinoprůmyslu zastavil koronavirus. Provozovatelé zavřeli kina po celém světě, filmaři přestali natáčet a tisíce lidí z odvětví zůstaly bez výplaty. 

Na rozdíl od seriálů, filmy, které stihly natočit celé, musely i tak zůstat v šuplíku. Zatímco Netflix přidává nové filmy a seriály, jako by se za poslední měsíce nic nezměnilo, hollywoodská studia mají velké finanční problémy. 

I když mají řadu hotových filmů, nemají je kde promítat. Očekávané kinohity nemohou prodat Netflixu za pár desítek milionů, jako to udělali s menšími filmy, což byl příklad komedie Lovebirds.

Musí čekat na zlepšení situace a znovuotevření kin. Situace v USA se však stále zhoršuje a tak se otevření kin letos nemusíme vůbec dočkat. Jeden z analytiků od společnosti Disney očekává, že kina otevřou až někdy v polovině roku 2021. Studia pravděpodobně nebudou ochotná pouštět filmy do kin s omezenou návštěvností. 

Nikdo si netroufá odhadnout, jak ničivé následky to bude mít pro kinematografii po celém světě. Je přitom jedno, zda bude většina kin po světě otevřená. Pokud studia nebudou moci promítat v USA, nové filmy jednoduše nevyjdou. Jediným řešením kromě čekání na vakcínu tak zůstává streamování filmů a seriálů. 

V těchto časech získávají Netflix, Hulu, Amazon, Disney+ či HBO Max mnohem více předplatitelů, než kolik analytici předpokládali. Diváci hledají nový obsah a tyto služby jsou momentálně jediné, kdo ho nabízí. Navíc ve velmi slušné kvalitě. Zejména Netflix nabízí každý měsíc zajímavé seriálové i filmové novinky.

Netflix versus kiná. Prejde Hollywood neoddialiteľnou revolúciou so streamingom na tróne?
Zdroj: Disney+

Nebýt Netflixu, poslední 4 měsíce by byly opravdu bolestivé. Lidé se čím dál tím více vyhýbají společenským událostem a atraktivní obsah hledají spíše doma v telce. Ať už je to kabelovka nebo streamingová platforma, častokrát jde o komfortněji využitý čas, neboť do kin se dostávají i průměrné či podprůměrné snímky.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 86489 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč z kin mizí středně drahé filmy a co s nimi bude v budoucnosti.
  • Jaké geniální filmy bychom nikdy neviděli, nebýt Netflixu
  • Jak je možné, že Netflix oproti hollywoodským studiím ušetří na propagaci filmů desítky až stovky milionů dolarů
  • Jak bude vypadat koexistence stramingových platforem a kinoprůmyslu v budoucnosti
  • Proč je nutné, abys přestal stahovat a stal se předplatitelem streamovacích služeb
Domů
Sdílet
Diskuse