Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. července 2020 13:45
Čas čtení 0:52
Tina Hamarova

V ruském městě Norilsk uniklo do přírody dalších 45 tun paliva

NEWS
Uložit Uložené

Jde již o druhou ekologickou katastrofu v regionu za poslední měsíc.

Ruská průmyslová firma Norilsk Nickel v neděli uvedla, že z jejího potrubí v Arktidě uniklo kolem 45 tun leteckého paliva. Informuje o tom deník The Moscow Times.

„Potrubí ve vlastnictví dceřiné společnosti Norilsktransgaz bylo pod příliš vysokým tlakem při čerpání paliva v oblasti Tukhard,“ uvedla firma ve svém prohlášení. „Podle předběžných údajů došlo k úniku až 44,5 tun paliva.“

Někteří environmentalisté se domnívají, že únik může mít ještě větší rozměry. Norilsk Nickel totiž původně tvrdil, že se vylilo jen 20 tun paliva, nakonec přiznali větší objem. Ekologická katastrofa, která se ve stejné oblasti stala jen před více než měsícem, měla podobný scénář.

Do řek přímo u města Norilsk se tehdy vylilo 21 tisíc tun paliva pocházejícího z atomové elektrárny a zamořilo celou oblast. Pracovníci elektrárny se také tehdy snažili celou situaci ututlat.

Doporučeno
Na Sibiři vyteklo do řek 21 tisíc tun benzínu. Putin vyhlásil stav nouze Na Sibiři vyteklo do řek 21 tisíc tun benzínu. Putin vyhlásil stav nouze 5. června 2020 6:55

Ani jedna z těchto katastrof nepomáhá klimatické krizi, která je právě na severu Ruska velmi viditelná. Rozsáhlé požáry a tající permafrost (zamrzlá zem) způsobují ještě větší uvolňování CO2 do ovzduší, což oteplování opět jen urychluje.

I samotná katastrofa z června byla důsledkem tání zmrzlé půdy, na níž stál zásobník s palivem.

Doporučeno
S naší planetou je to stále horší. Rok 2019 byl druhým nejteplejším v historii měření na Zemi S naší planetou je to stále horší. Rok 2019 byl druhým nejteplejším v historii měření na Zemi 17. ledna 2020 15:13
Domů
Sdílet
Diskuse