Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
20. července 2020 15:38
Čas čtení 4:04
Adrián Lukáč

Nejlepší virální Android a iOS hry poslední dekády: Pou, Temple Run, Fruit Ninja a další. Které z nich tě bavily nejvíce?

Nejlepší virální Android a iOS hry poslední dekády: Pou, Temple Run, Fruit Ninja a další. Které z nich tě bavily nejvíce?
Zdroj: Rovio Entertainment Corporation
TECH ANDROID
Uložit Uložené

Hry, které na svém smartphonu hrál téměř každý.

Dva nejpopulárnější operační systémy pro smartphony jsou tu s námi již přes 10 let. Za tu dobu bylo pro ně vyvinuta řada her. Některé z nich se staly natolik úspěšnými, že obsazovaly první příčky v žebříčcích Google Play a App Store dlouhé měsíce až roky. Na mnoho z nich se ale již zapomnělo.

Doporučeno
Online hry, které jsme jako děti milovali. Najdeš v našem seznamu i ty svoje? Online hry, které jsme jako děti milovali. Najdeš v našem seznamu i ty svoje? 22. června 2020 16:24

Zavzpomínej si s námi v dnešním článku na hry, které jsme hráli na svých smartphonech všichni. Krátili jsme si jimi dlouhé hodiny ve škole či práci, ale jejich sláva pominula a dnes už bys mezi svými přáteli jen marně hledal někoho, kdo ještě hraje některou z těchto her.

Pou

Kdo by si nepamatoval Tamagoči. Paul Salameh v roce 2012 vzal tento jednoduchý nápad virtuálního zvířátka, vytvořil pěknou kreslenou grafiku, přidal některé funkcionality navíc a vznikl Pou.

Na rozdíl od Tamagoči ale nemohl umřít. Ačkoliv domácí zvířátko na první pohled moc nepřipomínal (názor na jeho vzhled si udělal každý sám), stal se natolik populárním, že ho měli v mobilu téměř všichni. Od dětí, přes studenty a maminky na mateřské až po některé důchodce. Kdo ho neměl, tak jen proto, že ještě neměl smartphone s Androidem nebo iOS.

Pou
Pou Zdroj: Pinterest.com

Subway Surfers

Pokud jsi v letech 2012 až 2014 vlastnil smartphone, tak se ti určitě nevyhnuly ani endless runner hry. Hra začíná jednoduchou zápletkou. Jake nebo jiný vybraný charakter je přichycen při sprejování graffiti na vlak. Hlídač se svým psem ho začne honit a úkolem hráče je co nejdéle vydržet vyhýbat se překážkám a zároveň sbírat mince a tím nahrát co nejvyšší skóre. Ovládání postavy je velmi jednoduché – svajpování po displeji do stran.

Endless runner her vzniklo (zejména v té době) více, avšak jen málo z nich se dostalo do žebříčků nejstahovanějších her v Google Play a App Storu. Subway Surfers patří mezi nejpopulárnější hry i dnes. V březnu 2018 se stala první hrou s 1 miliardou stažení v Google Play a zároveň je nejstahovanější hrou dekády.

Temple Run 2

Druhou nejpopulárnější endless runner hrou byl Temple Run 2, který navázal na úspěch jedničky. Na rozdíl od prvního dílu se dvojka se odehrává vysoko v oblacích v soustavě propojených cestiček. V rámci běhu před bájnou opicí nás cesta zavede přes několik prostředí, například vesnici, les či zlatý důl. Řada hráčů upřednostňovalo Temple Run 2 před Subway Surfers zejména kvůli grafickému zpracování.

Temple Run 2
Temple Run 2 Zdroj: Imangi Studios

Flappy Bird

Hra, která si zažila jen 28 dní slávy, a pak ji samotný autor odstranil i přesto, že podle webu Kotaku na reklamách vydělávala 50 tisíc dolarů denně. Příběh hry Flappy Bird začal dávno předtím, než se stala populární. Kolem jejího úspěchu se dodnes vedou spekulace, že si autor Dong Nguyen na začátku pomohl boty a uměle tak navýšil počet stažení a hodnocení, čímž ji dostal na dobré pozice v žebříčcích. 

V App Storu se poprvé objevila už 24. dubna 2013. Do října získala jen pár hodnocení a téměř nikdo o ní ani nevěděl. V průběhu listopadu získala 20 hodnocení a hráči o ní začali tweetovat, že jsou na ní závislí a mají tzv. „love / hate relationship“. V prosinci se začala popularita hry v USA stupňovat ve velkém. A 13. prosince se dostala do top 250 aplikaci zdarma ve Spojených Státech, top 80 her a v kategorii „Family“ jí patřila 14. příčka.

Flappy Bird
Flappy Bird Zdroj: YouTube/Video Game History Channel

V lednu se stala ještě populárnější. Významné datum pro Flappy Bird bylo 10. ledna 2014, kdy se hra dostala v americkém App Storu do žebříčku Top 10 aplikaci celkově. Hra se stala natolik virální, že už 17. ledna jí patřila první příčka mezi nejstahovanějšími bezplatnými aplikacemi na iOS.

Doporučeno
Recenze: Ghost of Tsushima je nejkrásnější hrou této generace. Jako samuraj se nebudeš moci odlepit od ostrova plného Mongolů Recenze: Ghost of Tsushima je nejkrásnější hrou této generace. Jako samuraj se nebudeš moci odlepit od ostrova plného Mongolů 14. července 2020 16:08

Pár dní na to, 22. ledna, se dočkali i majitelé Androidů, ale Flappy Birda si dlouho neužili. 9. února se hru rozhodl Dong Nguyen stáhnout z obou platforem přesto, že jí patřily přední příčky v asi každém žebříčku.

Téměř okamžitě vznikla řada skoro totožných her, ale žádné se nepodařilo navázat na obrovský úspěch originálu. Tak, jak se hra rychle stala populární, tak jsme na ni i zapomněli.

Angry Birds

Klasika, která by v našem seznamu neměla chybět. Dnešní děti si pod tímto názvem mohou vybavit zejména animované filmy, ale celá značka Angry Birds začala jednou hrou pro iPhone. V roce 2009 finská společnost Rovio Entertainment vydala jednoduchou hru, jejímž cílem bylo v každém levelu vystřelením ptáčka z praku zničit všechny zelená prasátka. Hráči si ji okamžitě oblíbili i díky povedené grafice a vtipným zvukovým efektům.


Fruit Ninja

Pravděpodobně jedna z prvních virálních her, kterou jsi hrál na svém smartphonu. Fruit Ninja vyšel v dubnu 2010 na iPhonu a iPod Touch a téměř okamžitě se stala hitem. V červenci 2010 hra vyšla na iPadu, v září na Androidu a v prosinci na Windows Phone. Sekání ovoce na čas se stalo tak návykovým, že v roce 2012 byla hra Fruit Ninja nainstalována na třetině všech iPhonů.


Fruit Ninja
Fruit Ninja Zdroj: Halfbrich Studios

Dnes bys už jen těžko hledal někoho, kdo hru aktivně hraje. Přestože dosáhla přes 600 milionů stažení na všech platformách, v žebříčcích App Storu a Google Play se již nenachází na nejvyšších příčkách a její slavné časy jsou pryč. Nic to ale nemění na tom, že to byla jedna z prvních celosvětově populárních her.

Logo Quiz

První polovinu minulé dekády jsme ve velkém hráli i logo kvízy. Nejde ani tak o hru jako takovou, ale spíše o kvíz. Hádání názvů světoznámých společností podle loga, ze kterého autor odstranil název společnosti, dokázalo zabavit celou třídu během přestávky ve škole.

Někdy se to neobešlo bez nápovědy, kterých byl omezený počet. Když došly nápovědy a nikdo z party nevěděl odpověď, nezbývalo než hledat název na internetu. Kdo tvrdí, že při Logo Quiz nikdy nehledal správné odpovědi na internetu, lže.

Logo Quiz Level 1
Logo Quiz Level 1 Zdroj: Lemmings at work

2048

Poslední hra v našem seznamu je možná trochu nečekaná. Ačkoli 2048 nepatří mezi nejstahovanější hry desetiletí, v letech 2014–2016 si zažila svou slávu. Statistiky počtu stažení jsou u této hry bohužel dost zkreslené a je složité odhadnout kolika stažení nakonec dosáhla, protože okamžitě, kdy se stala populární, vzniklo mnoho klonů, které byly k nerozeznání od originálu.

U nás byla populární zejména mezi studenty, kteří si jí krátili dlouhé vyučovací hodiny a přednášky. Při dosažení dlaždice s hodnotou 2048 hra vypsala hlášku „You Win!“, to ale nebyl konec. Pokračovala, dokud hráči nezůstal žádný možný tah spojení dvou dlaždic se stejnou hodnotou. Dosáhnout dlaždice 2048 nebylo nic složitého, skutečný hráč byl ten, kdo dosáhl alespoň 32,768. Podařilo se ti to?

2048
2048 Zdroj: Reddit/2048

Patřily tyto hry i ke tvým oblíbeným? Do komentáře nám napiš, které z nich jsi hrál nejvíce a které bys ještě do seznamu našich her doplnil.

Domů
Sdílet
Diskuse