Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. července 2020 11:32
Čas čtení 0:41
Daniel Mikolášik

WHO varuje před masivním šířením spalniček. Očkování dětí kvůli pandemii prudce kleslo

ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Všechny doporučené vakcíny se aktuálně očkují méně než 20 % novorozeným dětem.

Světová zdravotnická organizace (WHO) a Dětský fond OSN (Unicef) v nové studii varují před alarmujícím poklesem očkování dětí během pandemie koronaviru. Příčinou má být především přerušení dodávek a příjmu imunizačních služeb v důsledku onemocnění Covid-19.

Pravděpodobnost, že nově narozenému dítěti do 5 let naočkují všechny doporučené vakcíny je aktuálně méně než 20 %. V rámci studie vědci zkoumali 82 zemí. Většina z nich v důsledku koronaviru přerušila běžné očkování. Autoři studie upozorňují, že to může vést k dalšímu šíření spalniček.

Doporučeno
První vakcíny proti koronaviru fungují, úspěch hlásí z USA i Velké Británie. První očkování by mohlo být už v září První vakcíny proti koronaviru fungují, úspěch hlásí z USA i Velké Británie. První očkování by mohlo být už v září 15. července 2020 17:15

„Svět nedokáže stát a dívat se na to, jak dalších 6 000 dětí denně umírá na nemoci, jako spalničky či záškrt, kterým lze předcházet očkováním. Dějiny se na současnou generaci vůdců nebudou dívat v pozitivním světle, když v době globální krize nebude upřednostňovat zdraví dětí a matek,“ uvedla Sacha Deshmukh, výkonná ředitelka britské pobočky Unicef.

Na studii se podílela také světová aliance pro očkování GAVI, která nakupuje vakcíny pro přibližně 60 % dětí na celém světě. Generální ředitel WHO doktor Tedros Adhan Ghebreyesus tvrdí, že vakcíny mohou být dodávány bezpečně i během pandemie. Vyzval proto země, aby dětem vakcíny zajistily.

Domů
Sdílet
Diskuse