Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2020 15:54
Čas čtení 1:59
Vojtěch Vanda

Konec hororu: Policie zadržela ozbrojence, který 10 hodin držel rukojmí v autobuse na Ukrajině

NEWS
Uložit Uložené

Ve městě Luck na západní Ukrajině se jeden muž rozhodl zajmout 20 cestujících autobusu. Policie zjišťuje, proč to udělal.

Západní Ukrajina zažívá v posledních minutách scénu jako z akčního filmu. Bezpečnostní složky se sjely do města Luck, ve kterém jistý ozbrojený muž vzal 20 lidí v autobusu jako rukojmí. Jeho požadavky jsou nejasné. Policie momentálně autobus obklíčila a vyčkává. Na místě prý padly výstřely, avšak žádní mrtví nebo zranění nejsou známi.

Doporučeno
Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) Expert na sériové a masové vrahy: Seriál Dexter inspiroval řadu vrahů, zabíjeli stejným způsobem (Rozhovor) 8. července 2020 10:18

Jak informovala BBC před hodinou, ozbrojený muž vzal asi dvě desítky lidí v autobuse v západoukrajinském městě Luck jako rukojmí. Mezi nimi je i těhotná žena a patnáctiletý chlapec.

Policie proto okamžitě vyslala protiteroristické složky na místo, aby zajistily okolí a zjistily, co muž vlastně žádá. S žádnými požadavky ale ozbrojenec nepřišel, situace je tedy nejasná. Na místě byly nicméně slyšet výstřely, policejní složky proto nařídili obyvatelům Lucku, aby nevycházeli z domu.

Policisté se také obávají, že by dotyčný mohl mít u sebe bombu. „Zkoušíme s ním vyjednávat, často mu voláme. Jednou nám to zvedl, ale od té doby už telefon ignoruje,“ uvedl policejní mluvčí Jurij Kroško. Na situaci už reagoval i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ujišťoval, že bezpečnostní složky dělají všechno pro to, aby se incident obešel bez obětí.

Doporučeno
ČSSD má nové logo. Má jít o lehkou korekci vizuální identity, která má stranu přiblížit moderním trendům. ČSSD má nové logo. Má jít o lehkou korekci vizuální identity, která má stranu přiblížit moderním trendům. 21. července 2020 14:10

Spekuluje se o tom, že by ozbrojený muž mohl být nespokojený například s nynější ukrajinskou vládou, na jeho twitterovém účtu se údajně našly nesouhlasné názory proti některým politikům. Podle Kroška se však jedná o obecnou kritiku, která by s tím údajně neměla mít nic společného.

Na jeho twitterovém účtu, na kterém si říká Maxim Plohoj (Maxim Špatný) před útokem publikoval video, na kterém hlásá, že „dnes je protisystémový den“. U toho třímá v ruce zbraň.

Náměstek pro vnitřní záležitosti Anton Heraščenko uvedl, že muž byl už několikrát dříve odsouzen, odseděl si mimo jiné desetiletý trest za podvod a nelegální ozbrojování, a prošel si psychiatrickým léčením. 

Během posledního střetu si s policisty vyměnil několik ran ze střelné zbraně a z autobusu dokonce hodil granát. Ten však naštěstí nevybuchnul.

Podle nejvyššího státního zastupitelství, odkazuje BBC na údajná slova střelce, nechal agresor někde ve městě výbušninu, která by mohla být dálkově odpálena. Nic takového se ale zatím nepotvrdilo.  

Aktualizace 20:06

Prezident Zelenskyj měl s útočníkem telefonický hovor, který vyústil v propuštění tří rukojmích. Podle Liveumap jsou propuštěnými seniorní žena, těhotná žena a teenager. Maxim Plohoj uvedl v telefonickém rozhovoru s NTA TV, že v autobuse je zraněný člověk. Situace trvá už 10 hodin.

Aktualizace 20:49

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj vyplnil jeden z požadavků agresora Plohoje. Na svůj Facebook přidal vzkaz ve znění: „Film Pozemšťané z roku 2005, všichni se ne něj podívejte.“ 

Aktualizace 20:58

Únosce byl zadržen. Rukojmí osvobodila policie.

Domů
Sdílet
Diskuse