Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2020 15:21
Čas čtení 0:51
Matej Krajčovič

Nový příznak koronaviru: po skvrnách na kůži se podobné rány objevují i v ústech pacientů

NEWS KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Příznak objevili specialisté z univerzity v Madridu.

Příznaky, které naznačují, že ses mohl nakazit obávaným koronavirem, jsou již všeobecně dobře známé. Jde zejména o horečku, suchý kašel, extrémní únavu, bolesti na hrudi a bolesti krku, ke kterým se v menšině případů může přidat i průjem, ztráta čichu i chuti, nevolnost a v některých případech také psychické problémy nebo změny na mozku.

Doporučeno
Covid-19 může poškozovat mozek. Týká se to zejména pacientů s mírným průběhem onemocnění, varují vědci Covid-19 může poškozovat mozek. Týká se to zejména pacientů s mírným průběhem onemocnění, varují vědci 9. července 2020 7:33

Nová studie publikovaná na webu JAMA Network zřejmě objevila další příznaky. Má jít o léze, nebo chceš-li viditelné skvrny a poškození přímo v dutině ústní a na patře.

Takové skvrny měla přibližně třetina z 21 pacientů, kteří byli nakaženi koronavirem a měli podobné fleky i jinde na kůži.

Je tu nový príznak koronavírusu. Po škvrnách na koži sa podobné rany objavujú aj v ústak pacientov
Zdroj: TASR/AP

Právě tato informace je poměrně důležitá, léze se ti tedy prevdepodobne neobjeví jen výhradně v ústech. Pokud tam budou, je velmi pravděpodobné, že je už dříve objevíš například na rukou nebo nohou. 

O zánětu cév a ranách na končetinách pacientů s Covid-19 se diskutuje už pár týdnů.

Doporučeno
Lékaři objevili nový symptom koronaviru, který většinou neprovázejí žádné jiné příznaky. Postihuje zejména mladé Lékaři objevili nový symptom koronaviru, který většinou neprovázejí žádné jiné příznaky. Postihuje zejména mladé 22. dubna 2020 14:46

Léze v ústech se v ústní dutině a hrtanu objevili přibližně 12 dní po prvotní infekci doprovázené kašlem a dýchacími potížemi. 

Koronavirem se podle oficiálních statistik na světě nakazilo už přes 15 milionů lidí, zemřelo 620 tisíc z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse