Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2020 15:31
Čas čtení 1:04
Matej Krajčovič

Katastrofu už možná nezvrátíme. Vědci našli obrovský únik metanu pod mořským dnem, který také přispívá ke globálnímu oteplování

TECH
Uložit Uložené

Limitování emisí z lidských činností už na zvrácení katastrofy nemusí stačit, Země totiž vypouští vlastní skleníkové plyny.

Svět bojuje s globálním oteplováním, které je přičítáno zejména vysoké produkci CO2, metanu a dalších skleníkových plynů. Část z nich se aktuálně lidstvo snaží omezit přísnými emisními limity a zavedením k tzv. uhlíkové neutrality, tedy snah o to, aby objem vypouštěných plynů nebyl vyšší než ten, který dokáže příroda sama opět pohltit. 

Objevuje se však i problém, na který zatím nemáme vůbec žádný dosah, vysvětlují ve svém videu Bloomberg News.

Permafrost daleko na severní polokouli Země totiž pod ledem ukrývá miliony tun metanu, který při tání půdy samovolně uniká do ovzduší, čímž opět přispívá k ohřívání atmosféry a celý proces tak v zásadě akceleruje i bez přispění člověka. 

Vědci nyní našli mohutný únik metanu i pod mořem u pobřeží Antarktidy, píše Guardian. 

Doporučeno
Situace s korovavirem v Praze se horší, říká primátor Hřib. Zavádí se rouška v lékárnách nebo čekárnách u lékaře Situace s korovavirem v Praze se horší, říká primátor Hřib. Zavádí se rouška v lékárnách nebo čekárnách u lékaře 24. července 2020 15:20

Původ úniku zatím není jasný, dokonce vůbec nemusí souviset s oteplováním oceánů. Možná jde spíše o aktivní vulkán. „Nejsou to dobré zprávy. Trvalo více než pět let, než se zde metan pohlcující mikroby začaly objevovat a dokonce i tak metan stále rapidně uniká z mořského dna,“ řekl Andrew Thurber z Oregonské státní univerzity, která výzkum vedla. 

Metan z permafrostu, ale nyní i z podmořské hladiny tak přispívá k oteplování planety i bez toho, aby se o další emise musel starat sám člověk. Podle vědců se klima v případě zdvojnásobení objemu CO2 na Zemi oproti dnešku může oteplit o 2,6 až 3,9 °C, což by v příštích desetiletích udělalo mnohé oblasti neobyvatelnými, roztálo ještě více ledovců a uvolnilo další množství metanu.

Existují tedy obavy, že zpomalení oteplování už nemusí být zvratitelné ani při extrémním snížení lidmi produkovaných emisí. Museli bychom přistoupit k mnohem kreativnějším řešením, jako je recyklace plynů nebo stínění oblohy.

Domů
Sdílet
Diskuse