Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. července 2020 8:12
Čas čtení 0:55
Tina Hamarova

Putin opět slibuje armádě nejmodernější jaderné zbraně. Rusko přitom zažívá obrovský ekonomický propad

Putin opět slibuje armádě nejmodernější jaderné zbraně. Rusko přitom zažívá obrovský ekonomický propad
Zdroj: TASR/ Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
POLITIKA VLADIMIR PUTIN
Uložit Uložené

Ruský prezident dal příslib u příležitosti Dne ruského námořnictva.

Ruské námořnictvo by mělo v nejbližší době dostat nadzvukové jaderné útočné zbraně, i podvodní jaderné drony. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina jde o zbraně, jaké nemají na světě obdoby a dokáží zasáhnout téměř cokoli a kdekoli, píší deníky SME a Pravda.

Putin dal námořníkům příslib během slavnostní prohlídky u příležitosti Dne ruského námořnictva v Petrohradě. Ve svém projevu před prohlídkou také zmínil, že ruská vojenská flotila dostane letos i 40 nových plavidel.

Mezi zmíněnými zbraněmi je podvodní jaderný dron Poseidon a nadzvuková raketa Cirkon, schopná dosáhnout až devítinásobku rychlosti zvuku. Nadzvukové rakety se díky kombinaci jejich rychlosti, manévrovacích schopností a výšky letu dají jen těžko zachytit.

Putin už loni pohrozil rozmístěním nadzvukových raket na lodě a ponorky, pokud USA umístí jaderné zbraně středního doletu v Evropě. Washington tvrdí, že v Evropě takové rakety neumístil, Moskva tomu ale nevěří.

Doporučeno
Vytvořili Rusové zbraň soudného dne? Poseidon prý dokáže rozpoutat obrovské tsunami Vytvořili Rusové zbraň soudného dne? Poseidon prý dokáže rozpoutat obrovské tsunami 31. července 2018 2:07

Rusko už v roce 2018 informovalo, že Poseidon bude schopný unést až 50 megatun TNT a bude podobný Car-bombě, tedy největší detonované nukleární zbrani. V roce 2015 nazval odborník na nukleární zbraně Jeffrey Lewis Poseidona zbraní soudného dne

Putin paradoxně slibuje nové masivní zbrojení, zatímco celý svět, včetně Ruska, zápasí s hospodářskou krizí kvůli koronaviru. Rusko patří mezi nejvíce zasažené země a podle odhadů se jeho ekonomika propadne letos o 6 %. Rusové zároveň mají obrovské výpadky v rozpočtu, protože prudce klesla cena ropy, na jejímž vývozu je Rusko značně závislé. 

Ruský prezident zároveň představuje nové, „bombastické“ zbraně v době, kdy jeho popularita mezi lidmi dosahuje rekordního minima.

Domů
Sdílet
Diskuse