Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2020 9:59
Čas čtení 1:01
Viktor Kniš

Diplomku slovenského premiéra psala sestra jeho oponenta. Sotva si vzpomněla na název tématu, podrobnosti si nepamatuje

NEWS
Uložit Uložené

Igor Matovič se už 8 let netají tím, že do své diplomky nenapsal ani slovo. Dlouhodobě tvrdí, že mu diplomku do počítače z jeho poznámek přepsala sestra kamaráda na dovolené v Chorvatsku.

Slovenský premiér Igor Matovič od roku 2012 tvrdí, že jeho diplomovou práci napsala sestra jeho kamaráda na dovolené v Chorvatsku na základě jeho poznámek. Deník SME nyní informuje, že ve skutečnosti šlo o sestru jeho oponenta, se kterým se podle všeho velmi dobře znal. Juraj Tučný dělal oponenturu i přesto, že jeho úkolem bylo zhodnotit práci objektivně a na základě svých znalostí z praxe.

Oponenta by si zároveň student neměl vybírat sám, měla by mu ho přidělit samotná škola. Univerzita Komenského v současnosti nedokáže říci, zda s ní Tlustý v minulosti spolupracoval. Juraj Tlustý se k diplomce Igora Matoviče vyjadřoval před 8 lety, v té době se dokonce nezmínil, že by oponenturu dělal, připomenout mu to musel šéf OĽaNO.

Doporučeno
Včera na túře, dnes na tříkolce. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pokračuje v akční dovolené Včera na túře, dnes na tříkolce. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pokračuje v akční dovolené 26. července 2020 17:58

O jeho objektivitě se ale dá pochybovat i kvůli tomu, že byl přítomen na dovolené, jejímž cílem bylo podle sestry Jiřího Tučného napsat diplomovou práci Igora Matoviče. Tato žena si podle deníku SME sotva vzpomíná na téma práce.

Nepamatuje si, zda jí současný premiér něco diktoval, zda se opisovalo a kam dala uvozovky. Sestra Jiřího Tučného, dnes Szomolányiová, tvrdí, že pokud by se diplomce nevěnovala média, nevzpomněla by si ani na název tématu. Szomolányiová předpokládá, že jí Igor Matovič dovolenou neplatil. 

Informace o tom, že Igor Matovič zkopíroval 76 ze 79 stran diplomové práce přinesl jako první Deník N těsně před cestou slovenského premiéra do Bruselu. Během jednání o ekonomickém balíčku na záchranu zemí EU kvůli pandemii se premiér k plagiátu nevyjadřoval, po návratu uspořádal tiskovou konferenci, kde se obhajoval hlavně tím, že dvě knihy zkopíroval neúmyslně. Předseda vlády ustál i odvolávání v parlamentu po devatenáctihodinové rozpravě.

Domů
Sdílet
Diskuse