Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. července 2020 14:22
Čas čtení 0:39
Daniel Mikolášik

Legendární Avia končí. Československá značka už nebude vyrábět vozy, ačkoli měla velké plány

TECH
Uložit Uložené

Automobilka chtěla modernizovat a přinést nákladní elektromobily. Nakonec se tak nestane.

Legendární značka nákladních vozidel Avia, která začínala zpočátku jako výrobce letadel a jejich opravna, končí. Československá automobilka už nebude vyrábět vozy, přičemž měla v plánu modernizovat a přinést nákladní elektromobily. Nakonec se tak nestane.

Doporučeno
Víme, kolik bude stát pýcha AMG s výkonem 720 koní. Jde o vůbec nejdražší Mercedes posledních let Víme, kolik bude stát pýcha AMG s výkonem 720 koní. Jde o vůbec nejdražší Mercedes posledních let 27. července 2020 15:32

Jak informují Hospodářské noviny, důvodem ukončení výroby je přísná emisní legislativa a z ní vyplývající neschopnost cenové konkurence. Jedním z nejnovějších modelů byla Avia D120 s pohonem 4x4. Letňanská Avia začala své působení na poli automobilů v roce 1968, kdy vyrobila první nákladní modely Avia A 15 a A 30.

Firma vznikla už v roce 1919 a zabývala se především letadly. Založili ji inženýři Pavel Beneš a Miroslav Hajn. V letech 1928 a 1929 se stala součástí koncernu Škoda. Jejich náklaďáky zažívaly největší boom v 70. letech minulého století, kdy šlo o bezkonkurenčně rychlé a dynamické náklaďáky.

Najnovšia Avia D120
Najnovšia Avia D120 Zdroj: Avia

„Projekt Avie na elektrický pohon je v současnosti zmrazen a s anglickými partnery nejednáme,“ uvedl Andrej Čírtek, mluvčí skupiny Czechoslovak Group, které Avia momentálně patří. Ročně značka plánovala vyrobit 400 aut. Výsledek se ale od příznivé vidiny lišil. Vyráběli je jen v několika desítkách ročně.

Domů
Sdílet
Diskuse