Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
29. července 2020 11:32
Čas čtení 1:24
Antonín Havlík

Zdražení MHD v Praze: podle analýzy by měl roční kupon stát i 8422 Kč. Cena se ale nejspíše zvedne o 365 korun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Jaké jsou návrhy zdražování pražské městské hromadné dopravy?

Před dvěma týdny potvrdila médiím radní Hana Marvanová plán na zdražení lístků na pražské MHD, podle kterého by se cena ročního kuponu měla zvednout na 5 400 Kč. To však o několik dní později na svém Facebooku popřel předseda PRAHA SOBĚ Jan Čižinský. „Nic takového se nestane. (...) Tahle suma se objevila ve studii, kterou si město nechalo zpracovat, jako nejextrémnější varianta, aby se ušetřila miliarda,“ vysvětlil Čižinský.

Zároveň však potvrdil, že situace s pražskou MHD není dobrá. „Ročně stojí 21 miliard korun. Praha je evropská metropole, má hustou síť metra, tramvají, autobusů… Na rozdíl od jiných metropolí ale dopravu dotujeme z osmdesáti procent: letos sedmnácti miliardami korun,“ uvedl.

Za letošní rok přijde dopravní podnik o zhruba 1,7 miliardy korun kvůli koronavirové pandemii, kdy rapidně klesl počet cestujících.

Zdražení MHD v Praze: podle analýzy by mohl roční kupon stát i 8422 Kč, nejspíše se cena zvedne o 365 Kč
Zdroj: Photo by form PxHere
Doporučeno
Praha chce zdražit jízdné v MHD. Roční kupon na Lítačku by měl stát až 5 400 Kč Praha chce zdražit jízdné v MHD. Roční kupon na Lítačku by měl stát až 5 400 Kč 17. července 2020 11:32

 Jak zjistily Seznam Zprávy, magistrát si podle analýzy spočítal, že by cena ročního kuponu měla být letos 8422 korun – tedy alespoň pokud by se cena odvíjela od inflace a zvýšení délky spojů. Nejde tak o skutečný návrh zvýšení, jen jedna z variant, kterou si nechali vypracovat.

Zároveň analýza uvádí, že i když průměrná mzda Pražanů stoupla z 17 422 na 42 760 korun, cena ročního jízdného klesla na 3650 korun, které magistrát zavedl za vedení tehdejší primátorky Adriany Krnáčové. 

„Když nic neuděláme, pak aniž by rostly příjmy, porostou náklady na dopravu a MHD naše město finančně zadusí,“ vysvětluje Jan Čižinský. Klub PRAHA SOBĚ podle navrhuje, aby Pražané za každý rok zaplatili za roční kupon o 1 Kč denně víc.

„To je 30 korun měsíčně, nebo 365 korun ročně. (...) Budeme zároveň jednat o jednorázových jízdenkách – skrz ně například z našich společných peněz dotujeme miliony turistů, kteří se jednoho dne do Prahy zase vrátí,“ vysvětluje. Další zdražování by pak mělo proběhnout v následujících letech.

Skokové zdražení odmítl primátor Zdeněk Hřib. „Naopak chceme zlevnění měsíčního kuponu na férovou cenu, za kterou si ho bude moci pořídit každý, to znamená okolo 400 Kč, teď je to 550 Kč,“ napsal na svém Facebooku. Chce tak ulevit nízkopříjmovým skupinám, které si měsíční kupon pořizují nejčastěji.

Podražit by měly také jednorázové jízdenky„Jednorázové jízdenky bychom chtěli zdražit také od ledna, ale konkrétní sazbu ještě nemáme, je to o jednání s koaličními partnery,“ sdělil náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Jak to ve skutečnosti s jízdenkami v hlavním městě tedy bude, zatím není jednoznačně jasné. 

Domů
Sdílet
Diskuse