Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah vznikl ve spolupráci se společností Jägermeister.
5. srpna 2020 13:41
Čas čtení 6:02
Viktor Kniš

NobodyListen: Momentálně dokončujeme projekt Addict Sound, brzy prozradíme víc (Rozhovor)

NobodyListen: Momentálně dokončujeme projekt Addict Sound, brzy prozradíme víc (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák
REFRESHER ČESKÝ RAP
Uložit Uložené

Nejpopulárnější český DJ stojí společně se svým týmem za projektem #SAVETHENIGHT, v jehož rámci ve spolupráci s Jägermeisterem rozdávají klubové subkultuře až 60 tisíc eur.

NobodyListen je nejznámějším českým DJem, který v našich končinách díky své klubové sérii Addict ukázal, jak má v současnosti vypadat kvalitní párty. Vždy vyprodané události postupně vymetaly prostory, do kterých by se mnozí báli za světla vkročit, organizátoři mají za sebou už i spadlý strop a řadu rekordů. 

Nyní NobodyListen se svým Addict týmem zachraňuje DJskou komunitu projektem #SAVETHENIGHT ve spolupráci s Jägermeisterem. Právě klubový svět totiž utrpěl pandemií možná nejvíce ze všech profesí a bohužel vláda na tuto subkulturu myslí mnohem méně, než by se očekávalo.

Projekt podporuje české a slovenské DJs, jejichž úkolem je nahrát alespoň třicetiminutový autorský set. Více se už dozvíš na oficiální stránce této iniciativy, důležité ale je, že celkově soutěží DJs až o 60 tisíc eur.

Doporučeno
Do hry přišly peníze, pár lidem z toho je*lo. Čím víc se vzdaluješ od scény, tím hůř pro interpreta, říká DJ Wich Do hry přišly peníze, pár lidem z toho je*lo. Čím víc se vzdaluješ od scény, tím hůř pro interpreta, říká DJ Wich 18. prosince 2019 15:00

Jakub Strach alias NobodyListen nám řekl více o svých aktivitách během pandemie, které zahrnovaly i pracovní část. Stal se z něj totiž mentor pro začínající DJs, návody, tipy a triky jim vysvětloval prostřednictvím online přenosu. Dozvíš se i to, co bude se sérií Addict, jaké plány musel Kuba zrušit a které naopak mohl realizovat.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak NobodyListen prožíval karanténu a zrušené koncerty
  • Zda bude nový projekt VR/Nobody
  • Co všechno musel Jakub společně se svým Addict týmem zrušit, co měli naplánované a co už i objednané a rezervované
  • Jak momentálně vnímá pořádání společenských akcí, kdy se situace kolem pandemie v Česku zhoršuje
  • Co je projekt #SAVETHENIGHT a jak se do něj můžeš zapojit, pokud jsi začínající i profesionální DJ
  • Co můžeš vyhrát a jak probíhá výběr 56 vítězů

NobodyListen: Nezdá sa mi zodpovedné sa teraz púšťať do organizovania Addictov (Rozhovor)
Zdroj: nobodylisten/IG

Jak se cítí fulltime DJ, když nemůže skoro půl roku vůbec hrát na shows a organizovat vlastní akce? Předpokládám, že jste měli s Addictem hodně plánů.

Musím se přiznat, že to pro mě je určitě nejtěžší období v mojí kariéře, jako asi pro většinu hudebníků a lidí z naší branže. Jedna věc je určitě finanční závislost na koncertech a pořádání eventů a druhá je ta psychická stránka. 4 měsíce jsme intenzivně pracovali a připravovali program pro Addict na rok 2020. Měli jsme mít několik různých aktivit jako vlastní stage na velkých festivalech a nebo další eventy v zahraničí.


Už jsi konečně dal dohromady vlastní studio, začal ses více věnovat i produkci?

V podstatě jsem celou karanténu trávil ve studiu. Mám opravdu hodně materiálu, ani si nevzpomenu, kdy jsem toho v šuplíku měl tolik. Dávám si od toho teď trochu odstup a dělám ještě nějaké nové věci a teď během srpna bych si na to chtěl sednout a jednotlivou hudbu si rozdělit na různý projekty. Chtěl bych toho do konce roku stihnout víc, tak snad se to povede.

Jak je na tom momentálně projekt s Vaškem? Bude?

Určitě, ale Vaškovi se teď narodil syn a momentální situace nás nechtěne rozdělila v začínajících přípravách nového projektu. Jsme v kontaktu a nemůžeme se dočkat, momentálně ale nemáme žádný termín ani přesný plán. Musí se to stát samo, tak jako to bylo u nás vždy.

Doporučeno
Frayer Flexking: Do dissu bych šel v případě, že by to byl někdo, kdo má větší hype než já (Rozhovor) Frayer Flexking: Do dissu bych šel v případě, že by to byl někdo, kdo má větší hype než já (Rozhovor) 14. června 2020 9:50

 
Ty jsi během pandemie začal dělat aktivitu s mladými začínajícími DJs, kde jsi jim přes Zoom dával své tvůrčí knowhow. Jak to probíhalo?

Ze začátku jsem z toho měl trochu stres, protože jsem si nedokázal představit, jak se budu bavit s úplně cizíma lidma a jaký budou témata. A musím říct že celej ten projekt Save The Night a tyhle „Drop iny“ byl jeden z highlightů celý karantény. Bylo to strašně pozitivní a hezký, udělal jsem přes 20 callů – všechno mladý lidi, co chtěj buď produkovat, začít DJing a nebo pořádat akce. Říkal jsem jim svůj názor na jejich tvorbu, předával svoje know-how a bylo to super. Mimochodem, v srpnu je poslední měsíc tohoto projektu a nějaký termíny tam budu ještě přidávat!

NobodyListen: Nezdá sa mi zodpovedné sa teraz púšťať do organizovania Addictov (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Zeťák


Umíš si něco takového představit i offline? Že sedíš ve třídě, na zelenou tabuli píšeš křídou noty a když někdo vyrušuje, tak po něm křídu hodíš.

Haha! vlastně i docela jo, fakt mě to bavilo a hlavně ty lidi byli strašně super. Za celou dobu jsem se online nesetkal s nikým, kdo by byl na mě drzej a nebo nějak sprostej.

 
Momentálně dáváte ve spolupráci s Jägermeisterem možnost šikovným DJs získat peníze v rámci kampaně #SAVETHENIGHT, zkus tedy v krátkosti vysvětlit, o co vlastně jde a proč by se neměli bát i začínající DJs přihlásit.

Určitě nejde jenom o začínající DJs, ale mělo by to podpořit celou tuhle komunitu. Nápad vzniknul celkem rychle, dostal jsem call z Jägru, že je možnost se zapojit do globální iniciativy Save The Night a když vymyslím nějaký projekt, tak na to dostaneme finance. Zamyslel jsem se a říkal jsem si, že za celou C-19 krizi jsem neviděl žádný program na podporu DJs. Jako kdyby se na ně zapomnělo. Přitom DJs jsou absolutní stavební kámen celý klubový kultury a hraní v klubech je něco, co mě přivedlo k hudbě. Tak jsem zavolal zpátky, že bych chtěl udělat něco takového, dostali jsme zelenou a už to jelo. Jsem opravdu rád že tady něco takového mohlo vzniknout a doufám že si toho váží i ty DJs, který takhle můžou dostat nejen finanční podporu. Snažím se svojí aktivitu vracet kultuře.

„Tohle není projekt, za kterej si máš vybavit studio, ale má ti to pomoct překonat tuhle šílenou dobu a zavřený kluby,“ říká NobodyListen o projektu #SAVETHENIGHT.

Jak to funguje?Systém je velmi easy – nahraješ minimálně 30m set, uploadneš ho na Mixcloud a přes náš web www.savethenight.cz se zaregistruješ. My každý set potom kontrolujeme a schvalujeme – aby jsme eliminovali nějaké fejky a pokusy o krádež. Do 24h ti potom přijde email, že jsi schválen a tvůj set je zveřejněn na webu. Tam můžeš sbírat lajky, které potom také hrají roli v následném rozhodování. Hlavní roli ale bude mít odborná porota, kterou jsme složili s „Jegr“ DJs a lidí, kteří s Jägrem úzce spolupracují a logicky se tak sami nemohou zapojit. Rád bych zdůraznil, že výběr bude opravdu probíhat nestraně, protože jsem porotu namíchal tak, aby se nepřikláněla pouze k jednomu žáru nebo druhu setu.


Jaká je tvá role v projektu?

No, v podstatě jsem ho celej vymyslel.

Za co bys utratil peníze, kdybys například vyhrál první místo a finanční odměnu 2000 eur?

Já myslím, že teď je dobrá doba si peníze schovat na účet. Tohle není projekt, za kterej si máš vybavit studio, ale má ti to pomoct překonat tuhle šílenou dobu a zavřený kluby. A podle různejch prognoz zdaleka nejsme na konci (bohužel). Takže bych asi šetřil.

NobodyListen: Nezdá sa mi zodpovedné sa teraz púšťať do organizovania Addictov (Rozhovor)
Zdroj: nobodylisten/IG


Které tracky by nemohli chybět v tvém setu pro tento projekt? Co vlastně momentálně posloucháš?

U mě se to mění každý den. Ale kdybych ho nahrával dnes, tak bych určitě zařadil novýho Octaviana. Jinak momentálně nejvíc jedu nový alba od Luciano, FVLCVM, Unknown T aThe Streets.

 
Pojďme ještě k projektu Addict. Vy jste museli i něco rušit, nebo vás to stoplo spíše v tom, že jste nemohli realizovat již vymyšlené věci.

Zrušit jsme museli kompletní program na rok 2020. Některé věci už byly podepsané, něco jenom domluvené. Naštěstí vzhledem k situaci pro to celej svět měl pochopení, a nemuseli jsme řešit žádné storno poplatky ani podobné věci.

NobodyListen o speciálním online Addictu: „Kdyby jeho výroba nestála skoro 250 000kč, tak bych ho dělal klidně každej víkend!“

Budete je realizovat teď? Jak je to momentálně v Česku s eventy? Zdá za ti bezpečné je organizovat?

Já jsem původně vůbec nic nechtěl dělat, ale teď v červenci byla situace trochu lepší, tak jsem začal něco v tichosti připravovat. No a teď už se ta situace zase pomalu horší a nepříjde mi to úplně zodpovedné se teď do něčeho pouštět, bohužel.

Dělali jste i online Addict, který byl podle mě skvělý, protože přinesl kromě setů i skvělý vizuál. Na tom asi nebylo málo práce, že?

Kdyby jeho výroba nestála skoro 250 000kč, tak bych ho dělal klidně každej víkend! Jsem rád že jsme díky podpoře ASUSU dostali možnost něco takového zrealizovat. Měl jsem tuhle virtuální realitu v hlavě už dlouho a ta situace nám nahrála. Bylo to opravdu TOP a já ještě jednou děkuju všem, kdo se na tom podíleli. Troufnu si říct, že nic podobného v naší sféře jsem na CZ/SK neviděl, měli jsme to natočený na 6 kamer, 3 virtuální kamery a to všechno jsme spojovali do sebe. Je to audiovizuální porno a kdo to ještě neviděl, měl by to napravit. Ale pozor na blikání, hehe.

 
Co tě naučila pandemie? Ať už měl člověk jakýkoliv pocit, že je připraven na všechno a „byznys“ měl rozjetý tím nejlepším směrem, určitě to zasáhlo každého.

Naučila mě, že se v životě nemůžu spoléhat pouze na jednu věc, ale musím mít i nějaké záložní plány. Je to velká škoda, protože jsem věřil že tento rok bude zase lepší a větší než ten předchozí. Ale tak to měla asi většina lidí. Všem přeju, aby tu krizi ve zdraví přežili, pak to bude ještě lepší a začneme si víc vážit i maličkostí. Třeba toho, že se můžeme potkat na party, kterých předtím bylo až moc.


Vnímáš, že jsme si to jako společnost „zasloužili“?To si nemyslím, ale víš, jak se to říká – všechno zlý je pro něco dobrý. Na to dobrý si ještě budeme muset počkat, ale ono se to objeví, věřím tomu.

Čemu momentálně věnuješ nejvíce času?

Momentálně dokončuji projekt Addict Sound, brzy prozradíme víc. Taky určitě projektu Save The Night o jehož chod se momentálně staráme.

NobodyListen: Nezdá sa mi zodpovedné sa teraz púšťať do organizovania Addictov (Rozhovor)
Zdroj: nobodylisten/IG
Domů
Sdílet
Diskuse