Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2020 13:04
Čas čtení 2:14
Vojtěch Vanda

V Brně jezdí ode dneška Uber

V Brně jezdí ode dneška Uber
Zdroj: Uber
TECH BRNO ČESKO
Uložit Uložené

Uber od 30. července začal fungovat i v moravské metropoli.

Uber se vrací do Brna. Zákaz provozu v moravské metropoli z listopadu 2018 už neplatí a lidé zde mohou od předposledního červencového dne opět využívat jeho služby. Objednávka jízd funguje přes aplikaci úplně stejně, jak mohou být lidé zvyklí například z Prahy.

Doporučeno
Vojta Kotek havaroval na motorce a skončil v nemocnici Vojta Kotek havaroval na motorce a skončil v nemocnici 30. července 2020 11:30

Cesta Uberu do Brna byla poměrně trnitá, nyní to ale vypadá, že firmě svitlo na lepší časy. Po soudních tahanicích, které vyvrcholily v listopadu 2018 rozsudkem, který zaměstnal i Ústavní soud, se rozhodlo ve prospěch žalující taxislužby Lido Taxi Radio a Uber byl v Brně zakázán. Předmětem sporu bylo tvrzení taxislužby, že Uber je nekalou konkurencí tamním taxislužbám.

Firma Uber se tehdy k situaci REFRESHERu i vyjádřila„Vzali jsme rozhodnutí Ústavního soudu České republiky na vědomí a respektujeme ho, přestože již neodráží způsob, jakým naše společnost funguje. Mezitím jsme změnili model, jakým na celém světě podnikáme, včetně České republiky, kde usilovně pracujeme na tom, abychom byli partnerem měst i taxikářů. V současné době v Praze přijímáme pouze řidiče s taxikářskou licencí," uvedl její zástupce.

Dnes je ale vše jinak. „S Uberem jsme v posledních týdnech absolvovali intenzivní jednání, na základě kterých se tato společnost rozhodla své služby v Brně spustit. Vstup Uberu do Brna umožnila novela zákona, která vytvořila jednotná a jasná pravidla pro klasické i tzv. alternativní taxislužby. S příchodem nové služby lidé získají pestřejší nabídku přepravních možností, obvyklých již v řadě evropských měst,“ okomentoval věc brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Takže už i Brňané mohou využívat služby aplikace„Nezáleží na tom, jestli si potřebuješ ve městě něco vyřídit, chystáš se na pracovní schůzku nebo na pár drinků s kamarády – Uber ti nabízí cenově dostupnou a bezpečnou možnost přepravy po Brně,“ láká firma nové zákazníky na svém blogu. Jak je vidno v aplikaci, řidiči jezdí po městě už dnes auty střední třídy.

Zájemce o jízdu si jednoduše v aplikaci vybere odvoz, zvolí si způsob platby a destinaci, kam se chce dostat, a jede. Jízdu může poté ohodnotit

V Brně jezdí ode dneška Uber. Firma to oznámila na svém blogu
Zdroj: Vojtěch Vanda/REFRESHER
Doporučeno
Uber je v Brně zakázán. Předběžné opatření soudu znovu platí Uber je v Brně zakázán. Předběžné opatření soudu znovu platí 13. listopadu 2018 11:28

Stejně jako v hlavním městě, i v Brně bude Uber spolupracovat jen s profesionálními řidiči s platnou licencí. Jako svého partnera pro spuštění služby v moravské metropoli si vybral společnost City Taxi, která je jednou z největších českých taxislužeb a v Brně má více než 60 licencovaných řidičů.

Uber v reakci na probíhající pandemii koronaviru také zavedl povinnost nošení roušek jak pro řidiče tak pro cestující. Musí ji mít nasazenou po celou dobu jízdy. Řidiči jsou v aplikaci navíc nabádáni k pravidelnému mytí rukou, dezinfikování vozu a větrání za jízdy. V Česku navíc Uber používá technologii, která dokáže ověřit, zda má řidič plánující nabrat pasažéry patřičně zakrytá ústa ochranou pomůckou.

Co se týká ceny, jedná se o poměrně levný způsob dopravy po městě. Základní jízdné je 25 korun, minimální částku, kterou musíš zaplatit, je 50 korun. Za kilometr jízdy zaplatíš 9 korun a za minutu jízdy 3 koruny. Storno poplatek byl stanoven na 50 korun.

Firma, aby se v tom lépe orientovalo, uvedla i příklad z praxe. Cesta z Hlavního nádraží do Technologického parku, což je zhruba šestikilometrová trasa, kterou využijí hlavně studenti, stojí 110 korun. A kdyby sis nevěděl s něčím rady, firma ujišťuje, že je můžeš kontaktovat v aplikaci.

Domů
Sdílet
Diskuse