Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2020 22:16
Čas čtení 1:09
Tina Hamarova

Archeologové odhalili původ záhadných kamenů Stonehenge

Archeologové odhalili původ záhadných kamenů Stonehenge
Zdroj: TASR/AP Photo/Alastair Grant, File
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Původ odhalili díky 60 let zmizelému vzorku z megalitu.

Archeologové uveřejnili převratný objev, který se týká tajemných megalitů na anglickém venkově – Stonehenge. Zjistili, že pocházejí z 25 kilometrů vzdálených West Woods (tedy západních lesů) na severovýchodě Marlborough Downs. Ještě i dnes se v nich nacházejí podobné velké kusy kamenů.
 
Zajímavý je i příběh, jak na původ Stonehenge přišli. Přibližně před 60 lety se někteří dělníci podíleli na zpevnění této stavby z doby kamenné. Aby do kamene mohli zasadit šrouby, museli vyvrtat díru, ze které zůstal téměř metr dlouhý válec kamene, který si jeden z dělníků vzal domů.
 
V 90 letech ho začalo kousat svědomí, že část Stonehenge neodevzdal na výzkum, proto ho nakonec odevzdal vědcům. V současnosti je zakázáno získávat vzorky z megalitů a starý výřez byl proto jedinečnou šancí na zkoumání.

„Je to skutečně významné vyplnění mezery v našich znalostech,“ řekl pro magazín Science archeolog Richard Madgwick z univerzity v Cardiffu. Původ však bude podle něj definitivně známý, až když složení jádra porovnají s dalšími nalezišti.

Uprostřed velkých kamenných bloků jsou v Stonehenge i menší namodralé kameny „bluestone“. Ty podle analýz pocházejí z různých míst ve Walesu, některé jsou vzdáleny i více než dvě stě kilometrů od neolitické památky.

Stonehenge byl postaven před přibližně pěti tisíci lety. Jsou to nejstarší sluneční hodiny na světě. Ke stavbě se váže mnoho pověstí – nejznámější je ještě z dob krále Artuše, podle níž měl Stonehenge postavit za pomoci obra čaroděj Merlin. Ten mu na oplátku sestrojil tento obřadní monument na čáry i léčení.

Domů
Sdílet
Diskuse