Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. srpna 2020 17:31
Čas čtení 0:41
Adam Novosad

Amazonský prales opět v plamenech. Požárů je o třetinu více než loni

NEWS AMAZON
Uložit Uložené

Situace s požáry v Amazonském deštném pralese se nezlepšuje. Prezident Bolsonaro ale katastrofu ignoruje.

Naše planeta každý rok zažívá období rozsáhlých požárů, které postihují několik regionů světa. V pravidelných intervalech, které nyní navíc zhoršují klimatické změny, se rozhoří požáry na Sibiři či v Amazonském deštném pralese, informuje BBC.

Smutným faktem zůstává, že každý rok se mluví o zhoršení situace, což i nyní potvrzují údaje od brazilských úřadů. Brazilská národní kosmická agentura prohlásila, že v červenci tohoto roku evidovala 6 803 požárů v pralese, což je meziroční nárůst o 28 procent.

V Amazonskom pralese narástol počet devastujúcich požiarov takmer o tretinu. Prezident Bolsonaro však katastrofu ignoruje
Zdroj: TASR/AP

Situace vyznívá znepokojivě zejména z důvodu, že v roce 2019 zaznamenaly brazilské úřady jako nejhorší měsíce srpen a září. 

Už meziroční nárůst v červenci o 28 procent tak tamní odborníky a aktivisty varuje, že požáry v září by mohly nabrat mnohem katastrofičtější rozměry než dosud. Je proto možné, že jejich počet by letos mohl překonat všechny rekordy.

Brazilské vládní organizace, které se věnují ochraně Amazonského deštného pralesa ale zažívají od nástupu současného prezidenta Jaira Bolsonara obrovský tlak na to, aby byly k zemědělským a dřevorubecká aktivitám v pralese shovívavější. 

Bolsonaro dokonce prosadil i výrazné snižování pokut za porušení pravidel v ochranných pásmech Amazonie.

Domů
Sdílet
Diskuse