Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2020 17:44
Čas čtení 2:44
Dominik Vetrák

Recenze: Je 2. série The Umbrella Academy zklamáním, nebo jedním z nejlepších seriálů od Netflixu?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Netflix vydal 2. sérii svého extrémně populárního seriálu. Měl bys ji vidět?

The Umbrella Academy jsem se odhodlal vyzkoušet až v červenci tohoto roku. Tak nějak jsem nevěřil, že je to až tak dobré, jak to lidé vnímají na internetu. Opět mě však přesvědčili o opaku a já si užíval skvěle napsané postavy, charismatické záporáky, originální superschopnosti hlavních postav a skvělou dávku tajemna.

Na 2. sérii jsem se náramně těšil a jsem rád, že jsem nezůstal zklamaný. Děj 2. série začíná přesně tam, kde skončila první. Sourozenci Hargreevesovi nedokázali zabránit apokalypse, a tak je Five vzal na cestu časem do minulosti, aby ji zvrátili. Jenže svou přítomností na začátku 60. let spustili ještě dřívější apokalypsu. Musí rychle zjistit, co přesně ji zapříčinilo a znovu se jí vyhnout.

Doporučeno
Netflix versus kina. Projde Hollywood revolucí se streamingem na trůnu? Netflix versus kina. Projde Hollywood revolucí se streamingem na trůnu? 20. července 2020 14:36

Jenže cestování časem není nic jednoduché, a tak to Five znovu trochu podělal. Každý ze sourozenců se objeví v Dallasu v jiném časovém období, a to mezi lety 1960 až 1963. Ti, kteří jsou v minulosti uvězněni déle, mají problém nechat svůj nový život za sebou a znovu se pokusit zachránit lidstvo.

V tomto případě se dá tvůrcům vytknout, že tuto dějovou linku nedotáhli do konce. Luther hned na začátku odmítne pomoci Five a dá najevo, že kašle na svět. Stačilo však jedno setkání s Vanyou a zapomněl si na všechny své nově nabyté principy. Jeho motivace jsou pochopitelné, ale seriál se jim nevěnuje dostatečně do hloubky.

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

To je tak trochu problémem celé 2. série. Je kratší než první a showrunner Steve Blackmann v rozhovoru s Colliderem potvrdil, že šlo o záměr. Ve střižně strávil mnoho času. Pokusili se totiž o dynamičtější příběh s rychlejšími prostřihy. Stalo se tak, že se seriál nezadrhává na žádném místě a neustále se hýbe dopředu.

V mých očích to škodilo dalšímu záměru tvůrců – zachytit vztahy mezi jednotlivými postavami a pokusit se nastínit jejich povahy a charaktery ještě hlouběji.

Některé dějové linky by si zasloužily více prostoru a dialogů, ale apokalypsa nepočká, a tak jejich potenciál není plně využit. Zejména vedlejší příběh Allison jakoby po sekvenci v kavárně přestal existovat. Působilo to nesmírně rušivě, a to nejen vzhledem k tématu rasismu, které se dalo zpracovat ještě lépe.

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

2. série spárovala sourozence trochu jinak, a tak si užiješ jejich vzájemné interakce ve svěžím podání. Scénář se tak neopakuje a pokaždé dokáže přijít s něčím novým a překvapujícím. Ani tentokrát jsem se nedokázal odtrhnout od obrazovky a hltal jsem epizodu za epizodou. Tvůrci skvěle kouskují příběh a tajemství odhalují včas, ještě předtím, než bys pociťoval umělé natahování.

Vzhledem k cestování časem jsme se museli rozloučit s některými postavami. Dorazily nové, z nichž vyčnívá snad jen Lila (Ritu Arya) jako Diegova nová kamarádka z ústavu pro psychicky narušené osoby. Seriálu však chybí skvělý záporák. Hazel byl v první sérii komplexní postavou, která prošla v průběhu první série radikální charakterovou změnou. Jeho charismatu pomohl i skvělý herecký výkon Camerona Brittona.

Bohužel, v 2. sérii se neobjeví a jeho absence je bolestivě citelná. Noví záporáci, tři švédští bratři, kteří toho moc nenamluví, jsou chabou náhradou. Nejsou ničím výjimeční, jsou nezajímaví, nemají absolutně žádný prostor projevit se z hereckého hlediska a vůbec ti na nich nezáleží. Handler v podání Kate Walshové v 2. sérii už působí jen jako prostředník. Díky ní se jisté věci dají do pohybu, ale jako divák jsem cítil, že to je její jedinou úlohou.

Recenzia: 2. séria The Umbrella Academy
Zdroj: Netflix

Tvůrci stále skvěle pracují s postavami, ale jde hlavně o rodinu Hargreevesových. V 2. sérii to totálně pokazili se záporáky a naplno se jim nepodařilo využít ani skvěle načrtnuté vedlejší dějové linky. Některé se povedly, jiné zůstaly neukončené a jejich potenciál byl zmařen. To jim však dokážeš odpustit, protože tě za rohem čeká skvělá akční scéna, zábavné dialogy a roztržky mezi sourozenci či oku lahodící scény spojené se schopnostmi sourozenců.

2. série The Umbrella Academy pracuje s hlavními postavami, zabráněním apokalypsy a celkovým tónem stejně dobře jako ta první. Má skvělou akci, vizuální a počítačové triky, soundtrack a už klasicky vynikající herecké výkony, díky kterým si postavy, jako Klausa či Five, zamiluješ ještě více.

Bohužel, velkým negativem jsou nezajímaví záporáci, nevyužité vedlejší dějové linky v minulosti a absence nových postav, které by rodině Hargreevsových dokázaly sekundovat. 2. sérii tedy uděluji osm bodů z deseti s tím, že jde o stejně zábavný seriál, od kterého se nebudeš moci odtrhnout.

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse