Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. srpna 2020 8:53
Čas čtení 1:40
Viktor Kniš

Proč odložili rozsudek v případu vraždy Jána a Martiny? Toto jsou možné důvody

NEWS
Uložit Uložené

Jednání, na kterém soud vynese rozsudek, přeložili o měsíc.

Dnes (ve středu 5. srpna) se měla veřejnost po více než půl roce dozvědět rozsudek v případu vraždy novináře Jána Kuciaka, kterého zavraždili společně se snoubenkou kvůli jeho práci. V úterý v 16:33 dostala všechna slovenská média záhadný mail od mluvčí Specializovaného trestního soudu Kateřiny Kudjákové, kterým oznámila, že se oznámení rozsudku posouvá o měsíc. Senát se podle informací médií radil už od úterního rána.

„Předsedkyně senátu JUDr. Sabová zrušila termín zítřejšího hlavního líčení z důvodu nutnosti pokračování v poradě senátu o připravovaném rozsudku. Termín nového hlavního líčení je určen na den 3. září 2020,“ napsala Kudjáková.

Pokud si nestandardní postup vyžaduje situace, je to legitimní

Podle jednoho z dozorujících prokurátorů jde o poměrně nestandardní situaci, i když ji přímo umožňuje trestní řád. Právní zástupci Daniel Lipšic i Marek Para pro TV Markíza v reportáži řekli, že nejsou situací znepokojeni a také vzhledem k závažnosti případu je pochopitelné, že si chce senát nechat více času na rozmyšlenou.

„Pokud členové senátu potřebují ty věci hlouběji prodiskutovat, zodpovědněji prodiskutovat, déle prodiskutovat, tak to bude podle mě jen ku prospěchu i kvalitě samotného rozhodnutí,“ řekl TV Markíza Daniel Lipšic, který zastupuje rodinu Kuciakových.

Podobný názor má i právní zástupce Mariana Kočnera. „Zákon tuto možnost připouští, pokud to vyžadují okolnosti případu a složitost problematiky, jsou případy, kdy může senát potřebovat delší čas, a proto do 30.9. lze toto považovat za legitimní lhůtu a není v tom možné vidět žádné porušení nebo nic výjimečného,“ řekl pro TV Markíza Marek Para s tím, že situaci vysvětlil i Marianu Kočnerovi.

Prečo odložili rozsudok v prípade vraždy Jána a Martiny? Toto sú možné dôvody
Zdroj: TASR

Zlatica Kušnírová: Mám špatné pocity, bojím se, jaký padne verdikt

Rodiče zavražděných už byli na cestě, když se dozvěděli, že se rozsudek odročuje o měsíc. Pro poškozenou rodinu má však kromě procesní stránky věci informace i emoční charakter, ještě měsíc totiž budou muset čekat, než alespoň symbolicky uzavřou tuto část svého života.

Máma Martiny Kušnírové Zlatica řekla, že nemá dobrý pocit z toho, co se stalo: „Mám špatné pocity, bojím se, jaký padne verdikt,“ řekla o zrušení termínu Kušnírové pro Deník N. „Už jsme byli připraveni, nastavení, už jsme tady . Teď to musíme zase všechno nanovo prožívat. Mysleli jsme si, že už zítra se dozvíme verdikt. O to delší dobu budeme mít nervy a napětí,“ dodala.

„Myslím, že nadávání na soudce a justici není dnes na místě. To, že termín rozsudku se posunul, bolí, a další měsíc čekání bude pro nás dalším rokem, ale nejsme soudci. Nevíme, na čem se nemohou shodnout, nevíme, kolik dalších okolností musí zvážit, aby byl rozsudek silný, nenapadnutelný a spravedlivým,“ napsal večer na sociální síť bratr zavražděného novináře Jozef Kuciak.

Domů
Sdílet
Diskuse