Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. srpna 2020 17:21
Čas čtení 0:40
Viktor Kniš

Astrofyzici upozorňují: Hrozí, že Zem v roce 2036 zasáhne asteroid

NEWS
Uložit Uložené

Naposledy proletěl asteroid 2009 PQ1 kolem Země v úterý. Na základě vzdálenosti odhadují astrofyzici, že se ještě jednou přiblíží v roce 2029 a poté opět v roce 2036.

Meteorologický portál iMeteo upozornil na článek AltaGeo, podle kterého existuje šance, že Zem v roce 2036 zasáhne asteroid. Informace pocházejí od viceprezidenta Ruské akademie věd. Astrofyzik poukazuje na aktuální data, z nichž vyplývá, že toto úterý proletěl kolem země asteroid 2009 PQ1 ve vzdálenosti 4 100 000 kilometrů.

Vědec Jurij Balega odhaduje, že tento asteroid o průměru asi 110 metrů se ještě více k Zemi přiblíží v roce 2029. Pokud by se za devět let skutečně asteroid dostal do gravitační oblasti Země, v roce 2036 bude mít větší šanci zasáhnout naši planetu.

Doporučeno
Jaký je nejrychlejší způsob dopravy po Praze? Stojí pár korun, je zábavný a bez emisí Jaký je nejrychlejší způsob dopravy po Praze? Stojí pár korun, je zábavný a bez emisí 4. srpna 2020 18:00

Podobných předpovědí o různých tělesech ve vesmíru bylo v posledních letech mnoho, astrofyzik si ale v tomto případě troufl odhadnout i škody, které by asteorid 2009 PQ1 způsobil.

Podle Balega je možné, že by srážka vytvořila na Zemi kráter s průměrem 5 kilometrů. Upozornil také na to, že „oblak prachu z kolize by zřejmě překryl sluneční světlo na dlouhou dobu.“

„Existuje mnoho různých nápadů a možností, jak změnit trajektorii asteroidů,“ řekl ruský astrofyzik Balega. Vědci sice zatím účinné nástroje nemají, ve hře je ale prý několik nespecifikovaných možností.

Astrofyzici upozorňujú: Horzí, že Zem v roku 2036 môže zasiahnuť asteroid
Zdroj: NASA/TASS
Domů
Sdílet
Diskuse