Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. srpna 2020 22:03
Čas čtení 1:58
Matej Krajčovič

V Bělorusku pokračují protesty, policie mlátí demonstranty. Nedopustím žádný Majdan, vzkazuje diktátor Lukašenko

NEWS
Uložit Uložené

80 % pro úřadujícího prezidenta Lukašenka může být naprostou fraškou.

Situace v Bělorusku, které je často označováno za poslední evropskou diktaturu, se dramatizuje. Prakticky okamžitě po zveřejnění prvních (státních) exit pollů, podle nichž volby vyhrál úřadující prezident Alexandr Lukašenko, v Minsku i dalších městech po celé zemi začaly masové protesty.

Bielorusko
Zdroj: TASR/AP

Lukašenko je hlavou státu již od roku 1994 a nyní, v pořadí již pošesté, měl vyhrát drtivou většinou. Tvrdí, že získal více než 80 % všech hlasů, píše CNN.

Bielorusko
Zdroj: TASR/AP
 

Část Bělorusů ale neprotestuje jen proto, že jejich země trpí korupcí, pronásleduje nevládní organizace a stále nezrušila trest smrti. Nedělní volby totiž mohly být zmanipulované.

Doporučeno
V Bělorusku vypukly po volbách nepokoje. Diktátor Lukašenko povolal armádu a omezil internet V Bělorusku vypukly po volbách nepokoje. Diktátor Lukašenko povolal armádu a omezil internet 10. srpna 2020 8:02

Opoziční kandidátka Světlana Cichanovská a její volební štáb podle EuroNews odmítají přijmout výsledky a sbírají důkazy o podvodech. Podle vlastních propočtů jen v Minsku vyhrála v minimálně šesti obvodech a podobné zprávy přicházejí z více míst.

Domů
Sdílet
Diskuse