Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2020 9:18
Čas čtení 2:04
Tímea Krauszová

Twilight sága nekončí: Midnight Sun láme rekordy v prodejích a autorka chystá dvě další knihy

KULTURA
Uložit Uložené

Přestože Stephenie Meyer přísahala, že další knihu o třpytivém upírovi nenapíše, během karantény jednu vydala.

Stephenie Meyer to po 12 letech dokázala znovu: se svým staronovým upírským románem kraluje žebříčkům prodeje nejen knih, ale i e-knih ve Spojeném království i v USA. Vzhledem k tomuto úspěchu oznámila, že připravuje dvě zbrusu nové knihy, informuje britský deník The Guardian. Zatím není jasné, zda bude i v nich ústřední postavou upír Edward a jeho manželka Bella.

Doporučeno
9 filmů a seriálů, které jsou lepší než jejich literární předloha 9 filmů a seriálů, které jsou lepší než jejich literární předloha 16. června 2020 9:21

Knihu začala psát velmi dávno, po úniku na web s tím sekla

Každý zarytý fanoušek Twilightu eviduje příběh psaný z perspektivy Edwarda už dlouhá léta. Midnight Sun sleduje příběh první části ságy, Stmívání (Twilight), ale vypravěčem je upír Edward a ne mladá Bella. Příběh jako takový je z velké části stejný, ale zjistíš tam i to, kam se Edward vytratil během prvního roku na škole s Bellou a co prožíval, když jí nemohl přečíst myšlenky.

Kniha se dostala na internet v roce 2008 a nelegálně se šířila celým světem. Její autorka tehdy prohlásila, že už ji nedokončí. Považovala to za hrubé porušení svého soukromí a autorských práv a o několik let později řekla v rozhovoru pro Variety, že už nikdy nenapíše knihu, která by spadala do upírské ságy Twilight

Nakonec ale Midnight Sun vyšlo v srpnu tohoto roku a lidé ji kupují: knižní výtisky i e-knihy se prodávají rychle a zdá se, že Meyer opět nasedla na úspěšný upírský vlak, protože oznámila, že připravuje další dvě knihy.

„Myslím, že jsou ještě dvě knihy v tomto světě, které chci napsat. Už k nim mám napsanou osnovu a také jednu kapitolu z první knihy,“ řekla podle USA Today a dodala, že se k psaní dostane později. Nyní prý potřebuje pracovat na něčem úplně jiném, ale v budoucnu se ještě dočkáme dalších upírských příběhů. Neprozradila, zda budeme hlavní postavy znát, klidně by tedy mohlo jít i o spin-off sérii, případně o prequel, jelikož oba tyto způsoby jsou ve fantasy světě zejména v posledních letech velmi populární.

Za první tři dny prodala přes 60 tisíc knih, kritici si na ní smlsli

Ve Spojeném království se Meyer usadila na trůnu už po třech dnech od spuštění prodeje. Více než 62 tisíc výtisků prodala jako nic, přestože ve srovnání s úspěchem spin-off novely Krátký druhý život Bree Tanner se jí daří o něco hůře (novela se prodávala jako horké rohlíky a za stejný čas z polic knihkupectví zmizelo téměř 90 tisíc kusů ). Po prvním týdnu přesáhl počet prodaných knih magickou hranici jednoho milionu.

Kritici si ale na knize smlsli. „Je pod úroveň hodnotit kvalitu psaní, protože Twilight jsme nikdy nemilovali pro něj. Dá se ale něco říci o editování,“ vyjádřila se v recenzi redaktorka Guardianu se slovy, že kniha je až chronicky pomalá a zbytečně se posouvá téměř v reálném čase. Podle Independentu je až k smíchu, jak špatně je napsána a někteří kritici podle Guardianu předpokládají, že fanoušci to překousnou jen z nostalgické lásky ke staré a oblíbené knižní sérii.

První čtyři části ságy vycházely v letech 2005 až 2008. V pořadí Stmívání, Nový měsíc, Zatmění a Rozbřesk způsobily v té době světové šílenství a dohromady se prodalo více než sto milionů výtisků. Vznikla i filmová sága v pěti částech, která vydělávala stejně epickým způsobem.

Doporučeno
KVÍZ: Nikdo se k tomu nechce přiznat, ale všichni jsme ho viděli. Pamatuješ si ještě tyto detaily z filmu Twilight? KVÍZ: Nikdo se k tomu nechce přiznat, ale všichni jsme ho viděli. Pamatuješ si ještě tyto detaily z filmu Twilight? 14. dubna 2020 10:30
Domů
Sdílet
Diskuse