Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. srpna 2020 13:42
Čas čtení 1:27
Dominik Vetrák

App Store a Google Play odstranily ze své nabídky hru Fortnite. Epic Games nyní žaluje obě společnosti

TECH
Uložit Uložené

Epic Games se pouští do soudního souboje se dvěma gigantickými společnostmi.

Fortnite zná dnes už snad každý. V multiplayerové Battle Royale hře měl virtuální koncert už i Travis Scott. Viděli jsme v ní i trailer na film Tenet od Christophera Nolana a hrál ji i Thor v Avengers: Endgame.

Kouzlo tohoto titulu spočívá i v jeho dostupnosti. Zahraješ si ho na konzolích, počítači a dokonce i na mobilech. Jenže Apple a Google dnes udělaly rázný krok a po porušení dohody mezi nimi a Epic Games hru stáhly z App Store a Google Play.

Doporučeno
Baba Lag: Můj život je jako film, na který se chceš dívat. Peníze, luxus, strach, s**čky a rap Baba Lag: Můj život je jako film, na který se chceš dívat. Peníze, luxus, strach, s**čky a rap 13. srpna 2020 15:27

Stalo se tak poté, co Epic vydalo velký update měnící systém peněžní měny ve hře. Situaci kolem nového updatu vysvětluje Verge. Takzvané V-bucks, za které si hráči kupují kosmetické úpravy, lootboxy a podobně, dostaly na PC a konzolích trvalou, 20% slevu. Na mobilech však přišla jiná úprava.

Jelikož Apple a Google si při kupování peněžní měny ve hře účtují doplňkové náklady, Epic přišlo se způsobem, jak to obejít. Hráči tak mají v menu možnost zakoupit si V-bucks za 8 eur / dolarů přímo přes platební terminál Epicu, nebo zaplatit 10 eur / dolarů a zaplatit přes App Store.

Apple odstránilo Fortnite z App Store a Google Play. Epic Games teraz žaluje obe spoločnosti
Zdroj: Epic

CEO Epicu Tim Sweeney už nejednou kritizoval Apple i Google za jejich přístup k aplikacím a nákupům přes ně. Epic chce, aby hráči platili co nejméně a aby vývojáři dostávali co nejvíce peněz. I proto si Epic při prodeji hry z jejich Epic Store bere pouze 12 % (zbytek jde tvůrcům/vydavateli), zatímco takový Steam si bere 30 %.

Samozřejmě, Google ani Apple s novinkou nejsou spokojeni a považují ji za porušení dohody. Hru proto obě společnosti stáhly ze svých obchodů. Epic na sebe nenechal dlouho čekat a obratem oba giganty zažaloval a přidal k tomu i parodii na Apple společně s heslem #FreeFortnite.

Na jedné straně budou hráči na straně Epicu, na straně druhé je třeba podívat se na fakt, že porušili dohodu s Applem a Googlem. Bude zajímavé sledovat, jak rozhodnou soudy a zda budou muset Google a Apple v budoucnu snížit své poplatky.

 

Domů
Sdílet
Diskuse