Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2020 15:44
Čas čtení 10:01
Ondřej Jarůšek

Neuvěřitelný život Mikea Tysona: 10 šílených zajímavostí, které jsi o boxerské legendě možná nevěděl

SPORT MIKE TYSON
Uložit Uložené

Mike Tyson má za sebou vskutku neuvěřitelný život.

Mike Tyson je jedním z historicky největších fenoménů napříč všemi bojovými sporty. V pouhých 20 letech usedl jako nejmladší boxer všech dob na trůn pro krále těžké váhy a dodnes je považován za jednoho z nejlepších. Kromě sportovních úspěchů se však za život proslavil i řadou turbulentních momentů z osobního života, zažil vzestupy i pády a jeho příběh je takřka nevyčerpatelnou studnicí kuriózních historek.

Už brzy bývalého šampiona čeká návrat do ringu, kde se v exhibičním zápase střetne s legendárním Royem Jonesem Jr., a tak ti při této příležitosti přinášíme 10 zajímavostí, které jsi možná o Iron Mikeovi nevěděl.

Dal 250 000 dolarů ženě, kterou málem zabil jeho tygr. Přečti si 10 zajímavostí z neuvěřitelného života Mikea Tysona
Zdroj: Jamie Squire/Getty Images

38 zatčení před 13. narozeninami

S Mikem Tysonem se život nepáral už odmala. Pochází z chudých poměrů, otec jeho rodinu opustil, když mu byly teprve 2 roky, matka byla alkoholička, a většinu svého dětství byl nucen trávit v nevlídných ulicích Brooklynu, kde panovala vysoká míra kriminality. Kvůli svému šišlání se stával obětí posměchu a před staršími, silnějšími chlapci, kteří jej šikanovali, se schovával v rozpadlých domech.

Ani samotný Mike ovšem nebyl žádný andílek. Svědčí o tom fakt, že před svými 13. narozeninami měl na kontě neuvěřitelných 38 zatčení. Dopustil se drobných loupeží, přepadení a ničím neobvyklým nebyly ani násilné potyčky s ostatními dětmi.

Doporučeno
Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou Z ilegálního migranta a bezdomovce se stala hvězda MMA. Francis Ngannou šokoval svět obrovskou silou 24. října 2023 11:00

Paradoxně ale možná právě díky tomuto bouřlivému dětství může vděčit za to, že se později vydal na dráhu boxu. Kvůli svým problémům se zákonem se totiž dostal do ústavu pro mladistvé, kde se seznámil s Bobbym Stewartem, bývalým boxerem, který v té době pracoval s nezletilými dětmi z ústavu, jako byl právě Mike. Třináctiletý Tyson tehdy projevil zájem o box a Stewart mu slíbil, že pokud se bude dobře chovat, začne ho trénovat. Zřejmě ale nečekal, jak obrovský talent v mladém chlapci objeví.

„Kdyby mě neposlali do ústavu pro mladistvé, kde se ukázalo, že umím boxovat, asi bych už byl dnes mrtvý,“ řekl Tyson při vzpomínce na toto období.

Tyson měl navíc štěstí v tom, že jedním ze známých Bobbyho Stewarta byl legendární trenér Cus D'Amato, který se nadějného mladíka brzy ujal, poskytl mu střechu nad hlavou a byl mu mentorem v samotných začátcích kariéry. Poté, co Mikeovi zemřela matka, když mu bylo pouhých 16 let, jej Cus dokonce adoptoval.

Jak ovšem některé zdroje uvádí, před Cusem D’Amatem byl mladý Mike Tyson v rukou ještě jednoho trenéra. Jmenoval se Jan Vojík a byl českého původu. Vojík ale následně začal trénovat volejbal a u pozdějších úspěchů Tysona už tedy nestál.

 

Dal 250 000 dolarů ženě, kterou málem zabil jeho tygr. Přečti si 10 zajímavostí z neuvěřitelného života Mikea Tysona
Zdroj: Focus on Sport/Getty Images

Trenér na patnáctiletého Tysona vytáhl zbraň a vystřelil

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87758 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse