Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2020 10:07
Čas čtení 7:38
Vojtěch Vanda

Kdo je Alexandr Lukašenko?

HISTORIE BĚLORUSKO ČÍNA
Uložit Uložené

Alexandr Lukašenko je mužem, jehož pevná vládnoucí ruka nad Běloruskem slábne až s letošními protesty. O jeho životě, kariéře a budoucnosti jsme se pobavili s vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií Univerzity Karlovy Danielou Kolenovskou.

„Odstup!“ křičeli na začátku minulého týdne běloruští dělníci Minského traktorového závodu, když před ně Alexandr Lukašenko, čerstvě znovuzvolený prezident Běloruska, předstoupil. Bylo to krátce poté, co do éteru pronikly zprávy o zfalšování výsledků posledních prezidentských voleb, v nichž proti sobě stáli právě dlouholetý mocnář a opoziční kandidátka Světlana Cichanouská.

Lukašenko podle těchto voleb drtivě zvítězil. Běloruská státní média hlásila, že 80 % hlasů připadla právě dlouholetému prezidentovi. Takový výsledek vzedmul vlnu odporu. Zprávy o machinacích s hlasy však zvedly ze židlí i ty, kteří dříve proti Lukašenkovi nic neměli. Ti, co kvůli volbám vyšli do ulici, byli následně mučeni, surově biti, a někteří, kvůli svému přesvědčení, už přišli i o život

Doporučeno
Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) Nikdo mě nepřipravil na gumové projektily a na to, že začnou zabíjet lidi, popisuje situaci v Bělorusku Nataliya (Rozhovor) 11. srpna 2020 11:27

Zastrašující prostředky přesto protesty jen rozdmýchaly. Dokonce se od Lukašenka, jako od pevně komunisticky smýšlející osoby, odvrací jeho poslední jistota – dělníci. Stávkují a přidávají se k protestujícím. Chtělo by se říct, že šestadvacetiletý mandát běloruského prezidenta narazil na dno.  

Je to ale skutečně tak? Čím byl takový dlouhý mandát podmíněn, jak se dostal k moci a jakým způsobem se může situace v Bělorusku vyvíjet dál, pro REFRESHER osvětluje vedoucí Katedry ruských a východoevropských studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Daniela Kolenovská.

Bělorusko a Lukašenko: Pokud se bát minulého scénáře, pak toho, aby Rusko nezopakovalo československý 21. srpen, říká Kolenovská
Zdroj: TASR/AP
Doporučeno
Dělníci vykřičeli Lukašenkovi přímo do obličeje, aby odešel. Ten ztratil řeč a zvládl jen poděkovat Dělníci vykřičeli Lukašenkovi přímo do obličeje, aby odešel. Ten ztratil řeč a zvládl jen poděkovat 17. srpna 2020 15:15

Lukašenkovy začátky

Alexandr Lukašenko je, jak tvrdí Kolenovská, Bělorus narozený v Bělorusku, za svou vlast ale dlouho považoval právě Sovětský svaz. „Sloužil v jeho tajné policii i armádě a později už jako poslanec běloruského parlamentu nepodpořil jeho rozpad. Když se SSSR rozpadl, zasazoval se o co nejtěsnější vztahy s Ruskem,“ vysvětluje i jeho úzké vazby na bývalého prezidenta Borise Jelcina.

V momentě, kdy se jako prezident dostal k moci, přetvářel si svou domovinu podle svého. Znovu zavedl sovětské symboly a prosazoval hlavně ruštinu„Mluvit bělorusky dlouho znamenalo vystavit se perzekuci. Teprve v posledních letech se situace běloruštiny zlepšila,“ říká Kolenovská.

Než se tak stalo, Lukašenko narukoval do armády. Rodák z Kopysu ve Vitebské oblasti však už od začátku tušil, že jeho kroky nepovedou do zákopů, ale do jednacích síní a křesel.  Působil totiž v politickém oddělení. „Vedl také místní organizaci komunistické mládeže Komsomol v Mohylevě a v pětadvaceti letech se stal členem komunistické strany Sovětského svazu,“ líčí odbornice jeho interest ve všem sovětském.

Za Mohylevskou oblast pak i kandidoval – poprvé na jaře 1989 do svazového Sjezdu lidových poslanců. Své zvolení ale oslavil až v roce 1990 po běloruských parlamentních volbách. Svou politickou rétoriku opíral o téma korupce a stal se z něj prvotřídní populistický politik

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 87857 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse