Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2020 19:48
Čas čtení 2:21
Tímea Krauszová

Mladíci na TikToku si hrají na oběti holocaustu. Pobuřující videa čelí ostré kritice především ze strany Židů

NEWS
Uložit Uložené

Lidem se takové zlehčování genocidy vůbec nelíbí.

Teenageři na TikToku propadli dalšímu trendu. Na oblíbenou sociální síť přidávají krátká videa, ve kterých se převlékají za oběti holocaustu. Židovská TikTok komunita je pobouřena a spolu s ní řada dalších lidí, kterým se takové zlehčování genocidy vůbec nelíbí, píší Times of Israel.

„Zemřela jsem v plynové komoře v Osvětimi“

Tuto větu řekne uživatelka @kyla.atkin. Na tváři má make-up, díky kterému připomíná mrtvolu z nějakého hororu, a krátký dialog o tom, jak zemřela, se odehrává „v nebi“. Toto video ani zdaleka není jediným – TikTok čelí nové vlně kritiky poté, co ho zamořila videa přeživších či dokonce obětí holocaustu.

„Jsi židovská holčička během holocaustu a právě tě prověřují nacisté,“ zní popis dalšího videa od uživatelky @livv_povs. Specializuje se právě na kratičká videa, která natáčí z úhlu pohledu někoho jiného (POV). Mladá dívka si v něm zahrála, že si ji prohlíží několik (zřejmě) důstojníků v táboře, shodují se na tom, že je přitažlivá a zjevně se rozhodnou sexuálně ji zneužít.

„Vařila jsem, když mi nacisté rozkopali dveře," říká další slečna. Popisuje příběh toho, jak ji a mnoha dalších Židů ve městě zbili a donutili je nastoupit do vlaku, který směřoval do Osvětimi. Znovu jde o dialog v nebi, příběh vypráví po tom, co se jí zeptají (zřejmě andělé v nebi, když se musíme tohoto tématu držet), jak se „to“ stalo: jak zemřela.

Žíhaná košile se nedá srovnávat s traumatem, které představuje holokaust

„Představte si, že někdo jde porovnávat pruhované košili s traumatem a utrpením holokaustu," píše na Twitteru znechucená žena. V průběhu několika dní přidala řadu videí z TikToku, které ostře kritizuje. Označuje je za necitlivé, připomíná, že reálně mohou lidem ubližovat a že není nic hezkého, romantického či estetického na žluté hvězdě či na zkušenostech Židů během druhé světové války.

Samotný TikTok se k těmto videím odmítl vyjádřit, píše Wired. Jelikož nejde o nenávistné projevy, tak nijak neporušují pravidla sociální sítě. Mnozí autoři videí přitom říkají, že jejich cílem nebylo zesměšňovat Židy a jejich utrpení. Chtěli informovat lidi o hrůzách koncentračních táborů a poukázat na to, jakým utrpením si Židé museli projít.

Prý je holokaust „fascinuje“. „Měla jsem předky, kteří byli v koncentračních táborech,“ řekla pro Wired patnáctiletá McKaye. Jejím záměrem bylo zvýšit povědomí tím, že se se světem podělí o příběh své babičky. Tvrdí, že navzdory ostré kritice na sociálních sítích, přímo od followerů jejích videí dostává zejména pozitivní odezvu. V komentářích jí lidé psali, že je video dojalo a že ho udělala dobře.

Podle některých lidí však účel nesvětí prostředky. Briana, která na TikToku sleduje převážně židovský obsah, je tímto trendem pobouřena a myslí si, že to hraničí s tzv. trauma pornem. „Lidé by se měli o holocaustu řádně učit a ne jej proměnit v nechutný trend,“ řekla. Není jasné, kolik z autorů jsou také Židé, ani to, kolik z teenagerů se nechalo jen tak svést na trendu a nalákat tím nové followery.

Doporučeno
Je TikTok opravdu pouze závislost pro děti a hrozí, že ho v USA natrvalo zakážou? Zjistili jsme, jestli se musíš obávat Je TikTok opravdu pouze závislost pro děti a hrozí, že ho v USA natrvalo zakážou? Zjistili jsme, jestli se musíš obávat 21. srpna 2020 13:26
Domů
Sdílet
Diskuse