Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. srpna 2020 7:35
Čas čtení 0:48
Adam Novosad

Teroristu z Nového Zélandu, který zavraždil 51 lidí v mešitě, odsoudili na doživotní trest za mřížemi

NEWS
Uložit Uložené

Novozélandský právní systém nemá trest smrti.

Muž, který loni vtrhl do mešity v novozélandském městě Christchurch, dostal od soudce doživotní trest bez možnosti podmíněného propuštění. Své řádění vysílal Brenton Tarrant živě na internetu, upozorňuje BBC.

Terorista během útoku zavraždil 51 lidí a zranil desítky dalších, což vyústilo v obvinění z 51 vražd, 40 pokusů o vraždu a jedno obvinění z terorismu. Tarrant se ke všem jmenovaným skutkům přiznal.

Soudce Cameron Mander ve verdiktu prohlásil, že se Tarrant zachoval nelidsky. Zločiny spáchané teroristou označil za tak ohavné, že i když Tarrant prožije celý život zavřený ve vězení, ani tento trest nebude dostatečný za to, co vykonal.

Doporučeno
Muslimka Lenka: Kvůli víře mi vyhrožovali smrtí i členové rodiny. Někteří lidé to berou jako zradu vlasti Muslimka Lenka: Kvůli víře mi vyhrožovali smrtí i členové rodiny. Někteří lidé to berou jako zradu vlasti 23. srpna 2020 9:13

Doživotní trest bez možnosti podmíněného propuštění dostávají na Novém Zélandu jen nejhorší vrahové, konstatoval soudce. Mander strávil několik hodin před vyřčením finálního rozsudku vzpomínkou na každou oběť teroristy, čímž uctil jejich památku.

Brenton Tarrant však na rozsudek nereagoval. Čtyřdenní soudní jednání strávil bez výrazných projevů emocí, odmítl své právo vypovědět a prostřednictvím právníka soudu oznámil, že nebude oponovat, pokud bude prokurátor v obžalobě žádat doživotní trest.

Domů
Sdílet
Diskuse