
Ukážeme ti, jak správně skladovat potraviny
V Evropě se každý rok vyhodí 88 milionů tun potravin, což představuje 173 kg na osobu ročně. Průměrný Slovák vyhodí ročně přibližně 200 kg jídla.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.

V Evropské unii se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla, což znamená, že v odpadkovém koši končí přibližně 3,7 bilionu. Na druhé straně si kvalitní jídlo nemůže dovolit každý desátý Evropan. Příčiny vyhazování jídla jsou různé.
Lidé často nakupují ve velkém množství potraviny, které nestihnou využít. Do plánovaného jídelníčku ti může vstoupit oběd s rodinou nebo večeře s kamarády, a tak jídlo staré dva dny snadno skončí v koši. Ovlivňují nás samozřejmě i výhodné akce při koupi většího množství produktů nebo hladový žaludek. Nejčastěji dochází k plýtvání potravinami v domácnostech, restauračních provozech a v supermarketech.
V domácnosti je obrovskou příčinou vyhazování potravin, kromě výše zmíněných důvodů, nesprávně uskladnění potravin. Nevíme, zda to víš, ale brambory spolu s cibulí chutnají výborně na talíři, ale v jednom košíku v komoře se vůbec nemusejí a spíše si škodí. Důvodem je, že oba druhy zeleniny produkují různé plyny, které se vzájemně vylučují.
View this post on Instagram

Saláty
Jakékoliv listové saláty je nejlepší skladovat v navlhčené utěrce v ledničce. Listy vydrží křupavé mnohem déle než při klasickém skladování v plastové vaničce nebo misce. Tendenci rychle schnout mají hlavně rukola, polníček nebo mladý špenát. Potřebné je jemně navlhčit čistou utěrku, umytý salát do ní zabalit a skladovat v ledničce.

Ředkvička, mrkev a řapíkatý celer
Ředkvička a mrkev jsou kapitola sama o sobě. Vyhledávanou křupavost dokáží ztratit za pár dní, což jim bohužel ubírá na chuti. Mrkev, ředkvičku a řapíkatý celer doporučujeme skladovat v ledničce v nádobce s vodou. Mrkev i ředkvičku si oloupej, nakrájej na požadovaný tvar a dej do uzavíratelné misky s vodou. Takto budeš mít po ruce vždy zdravý snack. Pravdou ale je, že zelenina obsahuje vitamíny rozpustné ve vodě, a proto ti doporučujeme takto tuto zeleninu skladovat jen v potřebě poslední pomoci. Nejdříve využij její přirozenou čerstvost a následně jí můžeš dopřát koupel ve vodě.
View this post on Instagram
Jahody, maliny, borůvky, ostružiny
Chutné ovoce, které má mnoho oblíbenců, umí málokdo správně skladovat. Jde o slaďoučké plody, které mají všestranné využití. Pokud si toto ovoce nedáš do mrazáku na horší časy, máme pro tebe trik, jak ti vydrží čerstvé několik dní.
Ovoce si nasyp do misky a zalej ho vodou. Je třeba, abys měl přehled, kolik vody jsi použil. Na jeden litr vody budeš potřebovat přilít k ovoci 100 mililitrů octa. Takto necháš ovoce zhruba pět minut a následně jej nalep na utěrku, aby vyschlo. Takové ovoce můžeš skladovat v uzavřené nádobě v ledničce.

Chřest a jarní cibulka
Chřest a jarní cibulku je nejlepší skladovat ve vodě jako kytici. Vodu je třeba při jarní cibulce měnit každý den. Tímto způsobem ti bude jarní cibulka růst donekonečna. Z chřestu si ukrojíš jeden centimetr ze spodku a umísti jej do sklenice s vodou.

Rajčata
Rajčata jsou nejlepší a nejchutnější, pokud je skladuješ venku. Nedoporučujeme je mít v blízkosti banánů, protože právě ty podporují rychlejší zrání rajčat. Samozřejmě, můžeš je skladovat i v lednici, ale nejlépe se jim daří v místnosti.
View this post on Instagram
Zázvor a kurkuma
Vitamíny v této podobě jednoznačně patří do uzavřené nádoby a do ledničky.
View this post on Instagram
Banány, citrony, mango, ananas
Všechno exotické ovoce zpravidla nepatří do lednice, protože potřebuje teplo a chlad mu není přirozený. V chladu ztrácí primárně chuť. Doporučujeme takové, hlavně ještě nedozrálé ovoce, skladovat venku a následně, pokud je již dozrálé a nestíháš ho spotřebovat, určitě pár dní vydrží nakrájené v uzavřené nádobě i v ledničce.
View this post on Instagram
Sýry
Jakýmkoliv sýrům se bude nejlépe dařit v pevném obalu nebo v uzavřené nádobě. V případě skladování v nádobě doporučujeme sledovat vhodné kombinace sýrů. Ocenit bys mohl obaly ze včelího vosku, které udrží sýry déle čerstvé a také jsou ekologické, protože je lze používat opakovatelně.
View this post on Instagram
Pečivo
Pečivu se obecně daří v sáčku ze lnu nebo ve voskovém obalu. Tento způsob zachová chléb déle čerstvý a křupavý. Samozřejmě, stále existuje možnost pečivo zamrazit nebo obnovit jeho čerstvost lehkým trikem s mikrovlnnou troubou. Do mikrovlnné trouby umístí ztvrdlé pečivo a sklenici vody. Stačí pár sekund a pečivo je jako nové.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.
V případě že problémy přetrvávají, kontaktuj prosím administrátora.