Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. září 2020 12:58
Čas čtení 9:08
Adam Novosad

Nestřílejte ho do tváře. Nejbrutálnějšího evropského diktátora popravili roku 1989 tak, aby to mohl vidět celý svět

HISTORIE
Uložit Uložené

Nicolae Ceausescu chtěl svými vizionářskými plány vybudovat z Rumunska velmoc. Svou zemi ale tyranií přivedl na mizinu.

Desítky tisíc lidí na něj začaly bučet a on se je pokusil zdvihnutím pravé ruky umlčet. Vykřikoval a nevěřícně zíral na obyvatele, kteří desítky let tolerovali brutální komunistický režim, než jim teď došla trpělivost. Diktátor Nicolae Ceausescu si v osudný den 21. prosince 1989 na balkoně v Bukurešti uvědomil, že shromážděný dav by ho nejraději umučil k smrti.

Rumunská revoluce je jedinou vzpourou proti východoevropskému komunistickému režimu z přelomu 80. a 90. let, o které se nedá mluvit jako o mírumilovné. Čelil jí Rumun Nicolae Ceausescu.

V tomto článku si přečteš:
  • Kterým rozhodnutím Ceausescu zabil tisíce zoufalých matek
  • Díky čemu se Nicolae Ceausescu stal v roce 1968 hrdinou Československa
  • Kdy získal brutální diktátor rytířský titul od královny Alžběty II.
  • Proč Ceausescu importoval propagandistické knihy ze Severní Koreji

Jediná krvavá revoluce Evropy 

Rumunsko v čele s prezidentem Nicolae Ceausescem odmítlo čelit demonstrantům bez použití síly, armáda povolaná do města Temešvár tak začala po protestujících bez milosti střílet.


I navzdory silné státní cenzuře nezůstaly tyto činy nepotrestány, Ceauscu byl o 9 dní později popraven. V dlouhém zimním kabátě, se svou ženou po boku.


Stejně jako v mnoha dalších zemích, i v Rumunsku byla komunistická strana před druhou světovou válkou zakázaná. Vlády se obávaly toho, co by dokázal se státem fašismus či komunismus napáchat, a tak chtěly obě tyto ideologie vytěsnit. Mladý Nicolae Ceausescu přitom komunistické straně, které působila v ilegalitě, vypomáhal už jako teenager, uvádí Country Studies.

Doporučeno
Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram Night Stalker vraždil spící muže a znásilňoval jejich ženy. Na stehno stařenky nakreslil rtěnkou pentagram 27. ledna 2021 14:30

Diktátora popravili v priamom prenose. Nebojí sa Lukašenko rovnakého osudu?
Zdroj: IMDB.com

Mladý komunista za mřížemi

Jako mladík neměl v rukách příliš zodpovědnosti, postupnou mravenčí prací se ale dostával stále blíže k vůdcům strany. Zlom nastal během druhé světové války, kterou strávil Ceausescu téměř celou ve vězení.


Za mřížemi se přitom neocitl poprvé, za distribuci komunistické propagandy byl odsouzen na 2,5 roku už v roce 1936. Až během jeho věznění v roce 1943 ale poznal budoucího komunistického lídra Rumunska. Gheorghe Gheorghiu-Dej byl jedním z otců myšlenky komunistické nadvlády v Rumunsku a netrvalo dlouho, než se stal Ceausescu jeho pomyslným žákem, uvádí Britannica.

Doporučeno
Vražda podnikatele Draka a jeho ženy: Popravu, která trvala 90 minut, si dal jeden z vrahů do účetnictví Vražda podnikatele Draka a jeho ženy: Popravu, která trvala 90 minut, si dal jeden z vrahů do účetnictví 24. ledna 2021 13:20


Svým podlézáním po úspěšném převratu v Rumunsku v roce 1947 si vysloužil několik pozic v tehdejší vládě, dosáhl dokonce hodnosti generálmajora. Nicolae Ceasescu pochopil, že své ambice může posunout na mnohem vyšší úroveň a přetvořit svou vlast k obrazu svému.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 88544 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak mohli Rumuni sledovat televizi jen dvě hodiny denně na jednom kanálu
  • Ve kterém momentě diktátor pochopil, že ho lid zřejmě nechá usmrtit
  • Jak vypadá video z popravy Ceausescua, které Rumunsko rozeslalo do světa
  • Kterou písničku si vesele pozpěvoval vteřiny před svou smrtí
Domů
Sdílet
Diskuse