Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. září 2020 17:46
Čas čtení 0:53
Adam Novosad

Na Venuši se našly známky potenciálního mimozemského života

NEWS
Uložit Uložené

Na jinak neobyvatelné planetě narazili vědci na plyn, který tam bez živého organismu nemá co dělat.

Výzkumníci našli v jedné z vrstev atmosféry planety Venuše plyn, který obvykle indikuje přítomnost živých organismů. Takto zní fantastické zjištění vědců ze světových institucí jako MIT a Cardiff University. I když se dosud hledání známek života na ostatních planetách ve vesmíru soustředilo převážně na Mars, tentokrát na sebe strhla pozornost právě Venuše, informují NY Times

V části Venušiny atmosféry, o níž výzkumníci již dříve věděli, že by byla vhodná pro život, narazili na plyn fosfan. V praxi to však neznamená, že vědci našli život na Venuši, ale také v tom nejideálnějším případě lze hovořit o velké šanci, že vysoko v oblacích formujících se v zmiňované části atmosféry, by mohl existovat život.

Na povrchu Venuše neexistují podmínky, kde by mohl existovat život tak, jak jej známe na Zemi. Astronomové v čele s Jane Greaves z Cardiff University zachytili v atmosféře znaky fosfanu, přičemž dosavadní vědecké závěry směřovaly k tomu, že pokud se takový plyn podaří najít mimo zemský povrch, s největší pravděpodobností ho musel vyprodukovat živý organismus.

Doporučeno
Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) 13. září 2020 8:00

Vědci tak momentálně pracují na analýze všech možností, které by mohly vysvětlit přítomnost fosfanu ve Venušině atmosféře bez živého organismu, avšak zatím se takové vysvětlení nepodařilo vymyslet. Zatím tak zůstává záhadou, odkud se plyn vzal, ale výzkumníci i nadále pracují na tom, aby dokázali potenciální život specificky identifikovat.

Domů
Sdílet
Diskuse