Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. září 2020 9:35
Čas čtení 1:11
Ondřej Jarůšek

Kandidát za SPD se ztrapnil v předvolební debatě. Zamotal se do tématu inkluze, proti které jeho strana bojuje

NEWS SPD
Uložit Uložené

Předvolební debata nedopadla pro SPD zřejmě podle představ.

Při příležitosti blížících se krajských voleb přinesla televize ČT24 další ze série předvolebních debat. Tentokrát se v pořadu střetlo devět lídrů kandidátek s největším volebním potenciálem, kteří se budou ucházet o hlasy voličů do zastupitelstva Pardubického kraje. Pro lídra krajské kadidátky SPD Tomáše Fadrného však debata, nebo alespoň její část, zřejmě nedopadla zcela podle představ.

V závěru debaty se moderátor pořadu kadidátů ptal na jejich názory na poměrně čerstvé téma, kterým jsou plánované změny v inkluzi. Ministr školství Robert Plaga totiž chce, aby asistenti pedagoga pomáhali handicapovaným dětem méně, než tomu bylo dosud. Novela by mohla platit od příštího roku.

Doporučeno
Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) Pavel Novotný: Můžeme pořád nadávat na Prchala, ale já bych si ho hned přivedl do ODS (Rozhovor) 13. září 2020 8:00

Slovo nejprve dostal krajský lídr za ANO Martin Kolovratník, který uvedl, že s touto změnou nesouhlasí a žáci se zvláštními potřebami by dle něj asistenta mít měli.

Následně dostal prostor k vyjádření Tomáš Fadrný (SPD), lídr kandidátky za stranu, která se dlouhodobě vůči inkluzi vymezuje a boj proti tomuto druhu podpory žáků se speciálními vzdělávacími potřebami je jedním z jejích volebních témat. Jeho překvapivá odpověď, ve které si svými výroky sám odporoval, zaskočila i moderátora.

„Tak já s tím samozřejmě také nesouhlasím, SPD odmítá celkově inkluzi,“ řekl Fadrný. „Vymezuji se proti tomu, aby byly pozice asistentů rušeny, a jsem pro, aby nadále asistenti působili,“ doplnil poté, co jej moderátor požádal o upřesnění jeho vyjádření.

Když byl Fadrný ale hned nato upozorněn, že právě tito asistenti pomáhají s inkluzí, na jeho tváři se objevil zmatený výraz. Následovalo trapné ticho přerušované úsměšky ostatních kandidátů, načež Fadrný pro jistotu ještě jednou zopakoval, že SPD je proti inkluzi. Lidé na sociálních sítích se tak nyní u této části debaty dobře baví.

Celý úsek o inkluzi si můžeš pustit na stránkách ČT24 v čase zhruba 1:40:30

Domů
Sdílet
Diskuse