Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. září 2020 11:13
Čas čtení 5:41
Jakub Paulík

Jako 14letý zastřelil tři lidi a dostal doživotí. Ve vězení si udělal vysokou školu, za minulost se stydí

Jako 14letý zastřelil tři lidi a dostal doživotí. Ve vězení si udělal vysokou školu, za minulost se stydí
Zdroj: Wikimedia/ECTran71 (Mesto Moses Lake)
ZAJÍMAVOSTI KRIMI
Uložit Uložené

Co ho k masakru na škole vedlo?

Barry Dale Loukaitis ve 14 letech zavraždil tři lidi, dnes si jako 39letý dospělý muž odpykává doživotní trest. Na rozdíl od několika dětských vrahů se tedy nevyhnul spravedlnosti. Barryho otec ho už od mládí učil střílet a mladík z malého amerického městečka si vybudoval ke zbraním velmi pozitivní vztah. Doma se musel pravidelně potýkat s konflikty rozvádějících se rodičů.

Několik týdnů před masakrem mu jeho matka řekla, že plánuje svázat manžela s jeho milenkou na židli a následně se zastřelit. K sebevraždě dokonce vyzývala i svého syna. Zmatený Barry mohl oporu v rodině hledat jen těžko. Nezvládající svůj vnitřní boj se tedy ozbrojený školák vydal do třídy, ve které popravil tří nevinné lidi. 

Doporučeno
Vlastní matku nejprve znásilnil, poté brutálně zardousil a tělo ukryl ve sklepě. Toto je děsivý příběh Vladimíra Herbrycha Vlastní matku nejprve znásilnil, poté brutálně zardousil a tělo ukryl ve sklepě. Toto je děsivý příběh Vladimíra Herbrycha 31. března 2021 8:05
V tomto článku si přečteš:
  • Jak mohla střelce podle obhajoby ovlivnit skladba od Pearl Jam nebo film Takoví normální zabijáci
  • Proč mu matka říkala o tom, že se chce zabít
  • Koho chtěl ve škole zastřelit a proč
  • Kdo se střelci postavil a zpacifikoval ho
  • Jak v dospělosti nadával na své „14leté já“

Barry D. Loukaitis ako tínedžer
Barry D. Loukaitis ako tínedžer Zdroj: ABC/video screenshot

Inspirace hudbou nebo filmem?

Barry Loukaitis se narodil 26. února 1981 v americkém Moses Lake a od raného mládí miloval zbraně. K nim měl díky svému otci Terrymu pravidelný přístup. Právě on ho naučil už v mládí střílet. Jeho tehdejší přátelé u soudu dosvědčili, že si Barry doma se zbraněmi hrál zcela běžně, „jako kdyby šlo o hračky“. V kombinaci s násilnými filmy si dokonce podle jejich tvrzení představoval, jaké by to bylo, kdyby někoho zastřelil.

Po zhlédnutí filmu Takoví normální zabijáci (Natural Born Killers) od Olivera Stonea prý svému kamarádovi řekl, že by bylo "opravdu cool" spustit vražedné řádění tak, jako hlavní postavy, uvádí New York Times. Své představy o vraždění zakomponoval i do básní. V jedné z nich psal o „zabíjení s chladnou bezohledností stroje“.

Pokud si film Olivera Stonea neviděl, pouze v krátkosti zmiňme, že hlavní protagonisté Mickey (Woody Harrelson) a Mallory (Juliette Lewis) za sebou v příběhu zanechali spousty mrtvol.

Prokurátor John Knodell později u soudu tvrdil, že snímek vraha „očividně ovlivnil, ale existují statisíce dětí, které tyto věci sledují a své spolužáky nezastřelily“. Shazovat tedy vinu na film nepovažoval za opodstatněné.

Kamarádi tehdy jen 14letého Barryho dále před soudem prozradili, že si oblíbil skladbu Jeremy od hudební skupiny Pearl Jam. V ní kapela poukazovala na problematiku násilí dětí ve školách, přičemž v necenzurované verzi klipu je vidět zakrvácené žáky.

Na tento videoklip se pokoušeli odvolávat obhájci Barryho ve snaze snížit jeho trest. Psychiatr Alan Unis, jehož k soudu přivedla prokuratura, si však nemyslel, že by jeho jednání ovlivnily filmy či skladby, ve kterých se rozebírá násilí.

Doporučeno
Jak děti zabily macechu a vyrůstaly ve vězení. Z chlapce je dnes kněz, dívka se vdala, má dvě děti a bojuje za práva mladistvých Jak děti zabily macechu a vyrůstaly ve vězení. Z chlapce je dnes kněz, dívka se vdala, má dvě děti a bojuje za práva mladistvých 25. února 2021 14:30

Matka mu popisovala svou sebevraždu, k ní vyzvala i Barryho

Několik týdnů před střelbou se Joann Phillips, matka Barryho, svěřila svému synovi s tím, že se s jeho otcem rozvede – důvodem měla být údajná nevěra. Ještě předtím ho ale chtěla i s jeho milenkou konfrontovat. „Řekla jsem mu (poznámka redakce - synovi Barrymu), že půjdu do Ellensburgu a jeho otce s přítelkyní přivážu v suterénu k židli,“ říkala svému synovi.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 88818 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • V čem se po střelbě ukázala vrahova lidská stránka
  • Jak reagoval na to, že jeho spolužák Arnold umírá
  • Jaký má dodnes vztah se svým otcem
  • Kdy se Barry poprvé omluvil za vraždu tří lidí
  • Co stihl studovat během výkonu trestu
Domů
Sdílet
Diskuse